Raport Promo-LEX despre prezidențiale // Circa un milion de lei nu au fost declarați

Irina Odobescu
15/10/2020

Reglementări legale care afectează egalitatea șanselor pentru concurenții electorali, utilizarea discursului de ură, implicarea cultelor religioase în campania electorală, utilizarea resurselor administrative, precum și nerespectarea rigorilor sanitaro-epidemiologice de către organele electorale. Acestea sunt constatările Asociației Promo-LEX indicare în cel de-al patrulea raport de monitorizare a alegerilor prezidențiale pentru perioada 30 septembrie–13 octombrie.

Misiunea de Observare Promo-LEX semnalează susținerea de către un partid politic a candidatului independent Igor Dodon, inclusiv din perspectiva raportării lacunare a finanțării campaniei electorale.  

„Constatăm implicarea membrilor și simpatizanților PSRM în campania electorală a candidatului independent Igor Dodon. De asemenea, atestăm reglementarea insuficientă a mecanismului de suspendare a Președintelui Republicii Moldova pentru participare în campania electorală”, se menționează în comunicatul emis de Promo-LEX. 

Observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin 18 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative, dintre care: 13 – Igor Dodon (candidat independent), câte un caz – Tudor Deliu (Partidul Liberal-Democrat din Moldova), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma Demnitate și Adevăr), Violeta Ivanov (Partidul Șor) și Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate).

Potrivit observatorilor, candidații organizează de cinci ori mai multe evenimente electorale decât în perioada anterioară monitorizării. Numărul acestora a ajungs la 595. Dintre acestea, 39% au fost organizate de Igor Dodon,  22% – Renato Usatîi, 19% – Maia Sandu. 

În același timp, au fost raportate cel puțin două cazuri de implicare a reprezentanților cultelor religioase în campania electorală a candidatului Igor Dodon.

Observatorii au indicat că în cel puțin șase cazuri au fost ignorate regulile de sănătate publică instituite de comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică pe aspectul de desfășurare a întrunirilor. Igor Dodon este vizat în trei cazuri, Maia Sandu – două cazuri și Tudor Deliu – un caz.

Conform datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), dintre cei opt candidați înregistrați, unul (Octavian Țîcu) nu a depus niciun raport și niciun demers privind cheltuielile efectuate. Principala sursă a veniturilor declarate de către concurenții electorali o constituie donațiile din partea persoanelor fizice.

Totodată, misiunea a atestat un transfer de pe contul curent al unui partid în contul „Fond electoral”, transfer care depășește plafonul de 95.436 de lei stabilit pentru persoane juridice prin circulara CEC din 15 septembrie 2020. Cu toate acestea, o reacție a CEC în acest caz încă nu a fost înregistrată.

Observatorii au semnalat că niciun concurent electoral nu raportează cheltuielile pentru activitatea agitatorilor și nici nu declară serviciile acestora drept donații materiale.

Prin urmare, potrivit estimărilor, șase concurenți electorali au omis reflectarea completă a cheltuielilor de campanie în cuantum de cel puțin 809.477 de lei: Igor Dodon – 474.856 de lei, Andrei Năstase – 111.531 de lei, Violeta Ivanov – 105.236 lei, Maia Sandu – 67.812 lei, Renato Usatîi – 29.598 de lei, Tudor Deliu – 20.444 de lei.

Raportul integral poate fi accesat aici.

Irina Odobescu
15/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii