Primarul de Basarabeasca, sub lupa ANI, după ce a încheiat contracte cu firma mamei sale

Irina Odobescu
15/10/2020

Primarul de Basarabeasca, Valentin Cipoeș, a ajuns sub lupa Autorității Naționale de Integritate (ANI) după ce a încheiat contracte cu firma mamei sale. Inspectorul de integritate a constatat că relațiile juridice dintre cei doi au fost sabilite în 2016. 

În 2018, primarul ar fi încheiat un contract de prestări servicii în valoare de 12.000 de lei cu o firmă fondată de mama sa, potrivit sesizării depuse la ANI. În cadrul controlului s-a adeverit că, în perioada august 2016–martie 2020, primarul a încheiat cu această firmă 16 ordine de plată și contractul de achiziționare a serviciilor pentru întreținerea mașinii de serviciu. În aceste scopuri, din bugetul primăriei au fost transferați în contul firmei cu pricina aproximativ 80.000 de lei.

„În urma acestor acțiuni, inspectorul de integritate a stabilit că prin emiterea actelor juridice, luarea deciziei / participarea la luarea deciziilor în privința unor persoane apropiate, au fost încălcare prevederile Legii privind declararea averii și intereselor personale. Primarul nu a luat măsurile de rigoare pentru a proteja corectitudinea procesului de luare a deciziilor, nu a declarat în scris și nu a soluționat prin abținere conflictul de interes real în care s-a aflat și a admis consumarea acestuia”, se menționează în comunicatiul emis de instituția cu pricina. 

Primarul Valentin Cipoeș nu și-a exprimat punctul de vedere despre constatările inspectorul de integritate.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, primarul riscă să îi fie încetat mandatul și nu va avea dreptul să exercite funcția de primar, o altă funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția altor funcții electorale pe o perioada de trei ani. Totodată, subiectul vizat va fi inclus în registrul interdicțiilor al ANI.

Actul de constatare poate fi contestat în instanța de judecată.

Irina Odobescu
15/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii