‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri200 de mii de euro pentru 4 GAL-uri din Cahul și Ungheni

200 de mii de euro pentru 4 GAL-uri din Cahul și Ungheni

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

4 Grupuri de Acţiune Locală din regiunile Cahul şi Ungheni vor beneficia de granturi în valoare totală de 200 de mii de euro, oferite cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. GAL-urile au fost selectate în cadrul unui concurs de granturi lansat în acest an de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanţat şi ghidat strategic de UE, implementat de PNUD şi UNICEF.

Câştigătorii concursului de granturi sunt Grupurile de Acţiune Locală „Lunca Prutului de Jos”, „Movila Măgura”, „Cişmeaua Sudului” şi „Valea Halmagei”. Ele au în componenţa lor 49 de localităţi rurale cu un număr total de populaţie de peste 85 de mii de oameni.

Astfel, fiecare GAL va primi câte 50 de mii de euro, venind și cu o contribuție proprie de cel puţin 20% din valoarea grantului. Ajutorul financiar urmează a fi investit în proiecte de dezvoltare comunitară şi de creare de noi locuri de muncă în satele din regiunile Cahul şi Ungheni.

Ca urmare, fiecare grup de acţiune locală, beneficiar de grant va lansa apeluri locale de finanţare de proiecte, care vor cuprinde comunităţile membre ale grupului.

Astfel, cei care doresc să pună pe picioare o afacere la sat ori să o dezvolte pe cea care o deține pot beneficia de granturi nerambursabile prin intermediul GAL-urilor. Pentru micro – proiecte se poate primi maxim 4 mii de dolari, pentru proiectele mici, până la 10 mii de dolari.

„ Acum ne propunem să susținem cel puţin 10 iniţiative locale, dintre care jumătate din sectorul privat. Proiectele propuse vor viza revitalizarea obiectivelor turistice, modernizarea și diversificarea ocupațiilor agricole și agroalimentare, ameliorarea calității serviciilor din domeniul cultural, social și educațional, priorităţi conţinute în Strategia de Dezvoltare a GAL-ului „Lunca Prutului de Jos””, a declarat Silvia Ştirbeţ, directoarea Grupului de Acţiune Locală.

Acesta este primul apel de granturi pentru GAL-urile din regiunile Cahul și Ungheni organizat de Programul EU4Moldova.

„Acesta este un program inovativ ce îşi propune să stimuleze dezvoltarea economică incluzivă, verde, inteligentă şi durabilă. Sunt bucuros să accentuez importanța abordării LEADER în Republica Moldova, dezvoltată de UE ca şi iniţiativă de sprijin în lansarea la nivel local a proiectelor de dezvoltare, revitalizare a sectorului rural şi de creare a noi locuri de muncă”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

‹ adv ›

În prezent, în țară sunt înregistrate 32 de Grupuri de Acţiune Locală, care acoperă 35% din zonele rurale.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) are un buget total de 23 milioane de euro. Este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›