image
Sursa foto: Aarc.ro

Regizorul documentarului „Grădina Sovietică” regretă că 60 la sută din protagoniști nu au ajuns să vadă premiera

Documentarul „Grădina Sovietică”, realizat de regizorul Dragoș Turea, care a participat la Festivalul de Film din Sarajevo în 2019, recent a fost lansat în câteva cinematografe din România. Regizorul documentarului nu regretă faptul că producția sa la care a muncit 10 ani nu a luat vreun premiu la festival, dar că 60 la sută din protagoniști nu au ajuns să vadă premiera. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Vânturile, Valurile” de la Jurnal TV.

În timp ce investighează moartea misterioasă a bunicii sale, regizorul Dragoș Turea descoperă un experiment științific secret. Filmul documentar„Grădina Sovietică”, dezvăluie planul secret al lui Nikita Hrușciov de a transforma Moldova în grădina sovietică pentru aplicarea energiei atomice în agricultura locală. Documentarul a participat la Festivalul de Film din Sarajevo în 2019 dar nu a luat vreun premiu.

„Chiar dacă nu am luat niciun premiu la festivalul de la Sarajevo, pentru un documentar este un rezultat foarte bun, mai ales că vine din Moldova, o regiune care greu produce conținut și care greu este acceptat de comunitatea mondială. Recent ne-am lansat în România, filmul poate fi văzut în câteva cinematografe” a declarat Dragoș Turea, menționând că cel mai mare regret este faptul că 60 la sută din protagoniștii care au participat la filmări, nu au ajuns să vadă premiera.

Documentarul „Grădina Sovietică” care în acest an a câștigat titlul de cel mai bun film, cel mai bun scenariu și mențiune pentru muzica originală la Gala Cineaștilor din Republica Moldova s-a filmat timp de 10 ani deoarece după cum menționează regizorul a fost foarte greu de a obține informații.

„Am pornit în 2009 fără să știu unde merg, am încercat să adun cât mai multe elemente care în final au construit o istorie a întregului popor moldovenesc. Nu știu dacă inițial scopul era să ajungă la această crimă la care s-a ajuns în final. Am ajuns la un adevăr greu de acceptat, am realizat că RM a fost folosită la un experiment greu de imaginat, o tentativă de a spori roadă agricolă cu radiație. Începând cu anii 60 toate culturile care se plantau aici la noi erau tratate cu radiații. A fost greu să obținem accesul la informație, a fost greu să convingem oamenii să vorbească, însă acum acest subiect nu mai poate fi ignorat”, menționează Dragoș.

Întrebat de către prezentatorul emisiunii Val Butnaru dacă a meritat munca de 10 ani la acest film documentar, regizorul a menționat că nu el evaluează rezultatul final, el a fost un executor căruia i-a venit această misiune și este mulțumit de rezultatul final.

Filmul „Grădina Sovietică” poate fi vizionat online în SUA, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Australia, Noua Zeelandă și țările vorbitoare de limba engleza de pe continentul African și din Caraibe.

Noutăţile partenerilor

comentarii: