Andrei Năstase: Platforma DA va apăra primarii și autonomia locală și nu va permite plafonarea sau anularea taxelor locale, așa cum se intenționează

Platforma DA nu va susține prevederile propuse de către Ministerul Finațelor în Politica Fiscală pentru anul viitor, menite să redirecționeze un șir de taxe locale în bugetul central, altele să le plafoneze sau chiar să le anuleze. Andrei Năstase califică inițiativele drept o încercare de a știrbi din autonomia puterilor locale, lucru ce va conduce spre degradarea localităților.

Foto: UNIMEDIA

„Deja în acest an bugetele locale au fost completate cu peste 640 milioane de lei în beneficiul cetățenilor și dezvoltării comunităților din care fac parte. Am inițiat demersurile necesare în vederea păstrării în bugetele locale a unei părți considerabile a resurselor provenite din taxele și impozitele plătite de agenții economici locali și vom insista în continuare asupra implementării principiului descentralizării reale, eficiente, benefice oamenilor, comunităților locale și țării. Suntem solidari cu CALM, și condamnăm încercarea guvernării lui Igor Dodon de a limita libertatea APL prin plafonarea sau anularea taxelor locale, o acțiune provocatoare, contrară Constituției și angajamentelor internaționale ale țării în domeniul autonomiei locale.

Acest proiect de așa-zisă politică fiscală este manifestarea unei abordări autoritare, dar și lipsite de viziune, de suport analitic serios, de o evaluare obiectivă a situației și va conduce la o degradare periculoasă a situației economice și așa precară a comunităților noastre”, se arată într-o declarație a formațiunii Platforma DA.

Potrivit lui Andrei Năstase, nicio localitate „nu va putea să prospere în condițiile în care bugetele locale vor fi lipsite de resurse, iar cetățenii și mediul de afaceri nu vor beneficia de servicii publice și condiții decente de activitate și de trai”.

„Noi considerăm că piatra de temelie a dezvoltării comunitare este descentralizarea, atragerea investițiilor în localități, crearea locurilor de muncă bine plătite și a unui mediu favorabil pentru agenții economici locali. În acest context, inițiativa guvernării Dodon de plafonare a taxelor locale ar crea o inechitate toxică pentru agenții economici la nivel local prin simplul fapt că ar egala contribuțiile tuturor: și ale agenților economici mari și monopoliști, și ale celor mici și mijlocii. Considerăm că stabilirea mărimii taxelor locale este competența exclusivă a APL, reieșind din specificul fiecărei activități antreprenoriale.

Practicile internaționale pozitive în domeniul descentralizării și consolidării autonomiei locale din țările UE indică clar că modul de finanțare a APL și, respectiv, accesul lor la fonduri investiționale și de dezvoltare este incomparabil mai larg, nu este în niciun caz politizat și conform prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale.

Este cât se poate de limpede că plafonarea sau anularea taxelor locale va afecta esențial capacitatea APL de a atrage investiții și de a asigura contribuții la proiecte investiționale – acestea prevăd de regulă o contribuție locală de 10-50% din valoarea investiției.

Platforma DA atenționează, de asemenea, că și anularea taxei rutiere și includerea acesteia în accize va genera mai multe riscuri printr-o centralizare evidentă pentru că taxa respectivă nu va mai fi vărsată în bugetul local, iar gestionarea Fondului Rutier din contul căruia era finanțată mentenanța și construcția drumurilor locale va deveni imprevizibilă”, se mai menționează în declarația Platformei DA.


Pub