14 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 1149 cazuri noi de infectare și 19 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

3976 teste procesate -1149 cazuri confirmate. Printre victime – un medic

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că cele 1149 de cazuri noi de infectare au fost confirmate în urma procesării a 3976 de teste, dintre care primar – 3570 şi repetat – 406. Din numărul total de cazuri, 83 sunt lucrători medicali: medici-33, asistenți medicali- 33, personal auxiliar-17. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 753 stare gravă (dintre care 39 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1543 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. Printre cele 19 victime figurează și medicul epidemiolog Nicolae Gorcinschi, în vârstă de 78 ani. Acesta a fost transferat la data de 30 septembrie, de la SR Soroca la Institutul de Medicină Urgentă. „Nicolae Gorcinschi a activat cu devotament și profesionalism în calitate de șef al secției de epidemiologie din cadrul Centrului de Sănătate Publică Soroca. MSMPS exprimă sincere condoleanțe și compasiune familiei îndurerate și colectivului CSP Soroca. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, se arată în mesajul ministerului. Până la ziua de azi, 42 lucrători medicali au decedat din cauza infecției COVID-19.

Hram pe timp de pandemie 

Astăzi la Chișinău se sărbătorește Hramul orașului. Și deși ieri municipalitatea a anunțat că, pentru a evita aglomerările de oameni, evenimentele culturale, cu muzică, târgurile şi expoziţii tematice se vor desfășura în sectoarele orașului, astăzi inaugurarea sărbătorii a adunat sute de oameni în fața Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. La evenimentul de inaugurare, alături de mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir,  au participat candidatul la funcția de președinte Igor Dodon și primarul capitalei Ion Ceban. Imaginile video difuzate de postul public național au prezentat oamenii care nu au păstrat distanța socială, iar mulți dintre ei erau fără mască. Aceasta în condițiile în care potrivit deciziei Comisiei naționale pentru sănătate publică, sunt interzise evenimentele în aer liber cu participarea a mai mult de 50 de persoane. Situația a stârnit un val de critici în rândul internauților:

Fosta ministră a Sănătății: „Papa Francisc s-a rugat singur, pe ploaie, în Piața Sf. Petru, Chișinăul cu Cod Roșu, transformat în manifestație electorală”

Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, a postat pe contul său de Facebook  două imagini – una cu Papa Francisc care s-a rugat singur, pe ploaie, pe 27 martie în Piaţa Sf. Petru și a alta cu oamenii adunați în centrul capitalei, în fața Catedralei , cu cetățeni care nu au respectat măsurile de protecție.

Oxana Iuteș: Spuneți vă rog, poate eu ceva nu înțeleg… noi avem sau nu COVID

Vitalie Braniște: Spectacol fariseic și grotesc

Vitalie Călugăreanu: Ceea ce fac ei acum în PMAN se numeste genocid, nu hram

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.