Cât costă să-ți iei permisul de conducere

Dacă planifici să devii șofer sau șoferiță cu acte în regulă ai nevoie să faci școala auto și să obții un permis de conducere. Moldova.org a aflat cât trebuie să scoți din portofel pentru permisul din categoria „B”, cea mai solicitată dintre toate. Ca de obicei, prețurile sunt orientative, asta pentru că în Republica Moldova sunt zeci de școli auto, iar multe dintre acestea afișează prețuri diferite.

Deci, după ce ai decis ferm că vrei să obții permisul de conducere, ar fi bine să rezervi în jur de 300 de lei pentru înscriere. În primul rând trebuie să obții de la medicul de familie extrasul  medical forma 027. Ulterior vei merge la Dispensarul Republican de Narcologie, situat pe strada P. Rareş nr.32, unde vei prezenta o fotografie 3×4, iar apoi vei merge la comisia medicală a conducătorilor mijloacelor de transport, situată pe str. Columna, 47, unde vei fi analizat de medicul terapeut, oftalmolog, neurolog și chirurg și vei obține forma 083.

La școala auto vei avea două cursuri: teoretic și practic. Pentru cel teoretic vei achita între 1000 lei și 1300 lei (în funcție de școala pentru care ai pledat). Cursul teoretic durează între 2,5 luni și 3 luni. Cursul practic, în linii generale, include fie 20 de ore de lecții practice a câte 90 de minute (2 ore academice), fie 40 lecții practice a câte o oră academică. Prețul este 180 lei – 190 lei (90 min) pentru mașina manuală, și 200-210 lei pentru mașina automată. Pentru examenul intern, în urma căruia se eliberează certificatul de absolvire a școlii, vei plăti tot atât ca pentru o lecție practică obișnuită. Reprezentanți ai școlilor auto ne-au explicat că, de obicei, elevii care până la momentul înscrierii nu au urcat niciodată la volan preferă să achite lecții practice adăugătoare. „Nu vă putem spune de câte lecții adăugătoare are nevoie un elev. Sunt elevi cărora le sunt suficiente cele 20 de lecții incluse în curs, dar sunt și persoane care au nevoie de lecții practice suplimentare – totul depinde de abilitățile individuale ale viitorilor șoferi”, ne-au spus reprezentanți ai unei școli auto din sectorul Ciocana. Totuși, mai multe persoane care și-au ridicat recent permisul ne-au relatat că au achitat încă cel puțin 10 lecții practice de șofat.

Asta nu e tot. Pentru mulți urmează „partea grea a testului”. Cu certificatul eliberat de școala auto urmează să mergi la Agenția Servicii Publice, unde va trebui să te programezi pentru susținerea examenelor – teoretic și practic. Proba teoretică este gratuită. Pentru proba practică vei achita 200 de lei. În cazul în care ai picat testul din prima, ai posibilitatea să-l repeți, achitând tot 200 de lei. După ce ai susținut ambele probe vei mai achita o taxă de 320 de lei pentru eliberarea permisului de conducere în termen de 30 de zile, fie 480 de lei, în 15 zile calendaristice. 

Deci, în final, dacă reușești să susțineți probele din prima și fără lecții practice suplimentare vei avea următoarele costuri:

Acte – 300 de lei

Curs teoretic – 1200 de lei

Curs practic obligatoriu – 3990 lei

Proba practică de la (ASP) – 200 lei

Eliberarea permisului 320 lei

Cost final – 6010 lei

„Nu este atât de greu după cum pare la prima vedere. Dacă veți da dovadă de sârguință și veți depune muncă pentru obținerea scopului propus – să știți că veți reuși”, ne-au spus reprezentanții școlii auto din sectorul Ciocana.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.