Putin anunță că Rusia a înregistrat al doilea vaccin împotriva COVID-19

Russian President Putin holds meeting of Victory organizing committee
Foto: Fotocredit: Alexei Druzhinin TASS.ru

Potrivit portalului de știri RIA Novosti, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a anunțat că Centrul Novosibirsk „Vector” a înregistrat al doilea vaccin împotriva coronavirusului, vaccinul a fost numit „EpiVacCorona”, iar al treilea vaccin rusesc este „pe drum”, a adăugat președintele rus.

Centrul „Vector” a relatat pentru tvrain.ru că a doua etapă a studiilor clinice a noului vaccin a fost finalizată la sfârșitul lunii septembrie, 14 voluntari au participat la prima fază, 86 în a doua. După înregistrare, sunt planificate încă două studii: primul va implica 150 de voluntari cu vârsta peste 60 de ani, iar al doilea, 30 000 de voluntari la diferite centre de sănătate. Când cel de-al doilea vaccin va intra în circulație civilă, centrul nu a specificat.

„La fel ca în cazul primului vaccin denumit „Sputnik V”, Rusia își va promova și al doilea vaccin în străinătate, a spus președintele rus, pledând ca producția acestora să fie concentrată în acele țări în care acestea vor fi comercializate”, scrie Digi24.

Totodată, Vladimir Putin a subliniat că vaccinurile rusești împotriva coronavirusului trebuie să satisfacă mai întâi de toate nevoile pieței interne și să ajungă la cât mai multe farmacii posibil.

„Din câte știu, în curs de apariție este un al treilea vaccin al Centrului Ciumakov al Academiei de Ştiințe din Rusia”, a indicat Putin, referindu-se la un preparat care va intra în cea de-a doua fază a testelor în 19 octombrie.

„Apariția celui de-al doilea vaccin crește șansele de vaccinare în rândul populației și, prin urmare, ne aduce mai aproape de stabilizarea și depășirea problemei infecțiilor cu SARS-CoV-2”, a declarat vicepremierul Tatiana Golikova în aceeași şedință de guvern.

Ea a anunțat că primul lot din cel de-al doilea vaccin în proporție de 60 000 de doze va fi produs „în curând”.

Golikova a spus că ea personal și șefa Agenției pentru protecția consumatorului (Rospotrebnadzor), Anna Popova, s-au vaccinat cu EpiVacCorona și nu au avut „niciun efect secundar”.

„Toți voluntarii care au participat la prima și a doua fază nu au înregistrat o creștere a temperaturii”, a asigurat ea.

Amintim că Rusia lucrează de mai multe luni, ca multe alte țări din lume, la mai multe proiecte de vaccinuri împotriva COVID-19.

Cel dezvoltat de centrul Gamaleia a fost realizat în colaborare cu Ministerul Apărării rus.

Referitor la situația epidemiologică din țară, Golikova a recunoscut că „situația este destul de tensionată și complicată, dar totuși sub control”.

Potrivit autorităților, Rusia a înregistrat 14 231 de cazuri de infecții cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, o cifră care se înscrie pe curba ascendentă din ultimele săptămâni.

De la începutul pandemiei, Rusia a raportat 1 340 409 de cazuri de contaminări cu noul coronavirus, între care 23 205 de decese.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente