fbpx

foto | Pandemia-i pandemie, dar Hramul e sfânt! Încălcările pe care (nu) le-au depistat polițiștii la evenimentul din centrul capitalei

Chișinăul este cel mai afectat de pandemie, însă în pofida acestui fapt autoritățile au dispus organizarea mai multor evenimente în masă de hramul orașului. Și dacă unii cetățeni au fost responsabili, au purtat masca de protecție și au încercat să respecte regulile epidemiologice, alții se pare că au uitat că avem instituit Cod roșu privind răspândirea infecției.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Așadar, ZUGO a analizat imaginile difuzate de la fața locului și a identificat o serie de încălcări pe care le-au comis cei prezenți, dar și riscurile la care s-au supus aceștia.

Nu toți cei prezenți au purtat (corect) masca, iar unii cetățeni au ignorat distanța socială

Chiar dacă a fost suficient spațiu, unii cetățeni s-au îmbulzit pentru a vedea numerele artistice prezentate. La fel, din secvențele înregistrate putem vedea că nu toți poartă masca de protecție sau o țin sub barbă. Drept exemplu, chiar și mitropolitul Vladimir nu a purtat echipamentul de protecție pe tot parcursul ceremoniei.

Zeci de copii au fost expuși riscului

Conform ultimelor hotărâri, în școli elevii sunt obligați să poarte măști. Chiar și așa, mai mulți copii au participat la evenimentul unde s-au adunat sute de oameni și au fost supuși riscului. Mai mult, ei le-au oferit doctorilor flori, un gest frumos, însă care i-ar putea pune în pericol.

Bătrânii (nu) trebuie să iasă din case fără necesitate stringentă?

Conform CNESP, persoanele mai în vârstă de 63 de ani nu trebuie să părăsească domiciliul. Totuși, printre cei adunați în Scuarul Catedralei au fost și mai mulți vârstnici, iar unii dintre ei chiar au stat de vorbă cu șeful statului.

Virusul nu se leagă de ce e sfânt?

Chiar dacă este periculos din punct de vedere epidemiologic, enoriașii s-au îmbulzit pentru a săruta icoanele expuse în fața Catedralei. Nu avem certitudinea că acestea au fost dezinfectate după fiecare atingere, iar riscul de infectare în acesta caz este mare.

Președintele în exercițiu trebuie să se afle în izolare sau nu?

Acum două zile s-a aflat că șeful staff-ului electoral a lui Igor Dodon are COVID-19, iar anterior Renato Usatîi declara că o persoana din paza candidatului s-a îmbolnăvit. Chiar și așa, echipa de comunicare a lui Dodon a ezitat să ne răspundă când au comunicat aceștia ultima dată și dacă acesta se va autoizola și testa.

Ce spune Poliția?

Am contactat-o pe ofițera de presă a Direcției de Poliție a mun. Chișinău, Natalia Stati, pentru a afla dacă oamenii legii au înregistrat încălcări în timpul evenimentului. Aceasta ne-a comunicat că în timpul serviciului divin, desfășurat în aer liber, s-a respectat distanța socială, iar celor prezenți li s-au oferit măști și mănuși. Potrivit ei, ulterior a fost organizat un târg, iar fluxul de persoane a fost în trecere și nu permanent. În cazul în care polițiștii vor sesiza abateri de la normele de protecție, persoane care le-au comis vor fi sancționate.

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button