‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPetru Sacara: La anul s-ar putea să avem cu 50% mai puține familii de...

Petru Sacara: La anul s-ar putea să avem cu 50% mai puține familii de albine

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La anul s-ar putea să avem cu 50% mai puține familii de albine. Este una din cele mai sumbre prognoze pentru sectorul apicol din țara noastră făcută de președintele Asociației MoldApis, Petru Sacara. Tot el spune că unii apicultori au început deja să înregistreze pierderi la acest capitol, însă situația va fi mai clară la sfârșitul lunii noiembrie.

„Sectorul se duce în declin total. Ne rugăm la anul să avem parte de un an bun, să putem ajunge la nivelul din 2019. Cei care trăiesc doar din apicultură sunt la pământ. Vom ajunge să pierdem aproape jumătate din efectivul de albine din cauza anului complicat. Albina a intrat în iarnă destul de slăbită”, susține președintele Asociației MoldApis, Petru Sacara.

Apicultorul spune că deja se înregistrează pierderi și ar fi vorba de sute de mii de familii de albine.

„Cei mai expuși riscului sunt apicultorii care au neglijat tratamentul contra dăunătorului varroa. În alte cazuri, din lipsă de bani, n-au putut să cumpere hrană destulă pentru albine. Despre pierderi vom putea vorbi chiar de prin noiembrie, nu va trebui să așteptăm iarna”, zice Petru Sacara.

Și clima din lunile de iarnă va conta mult, spune specialistul.

„Dacă vom avea ger la începutul lunii decembrie și până în luna martie nu se vor înregistra variații bruște de temperatură, există șanse să înregistrăm mai puține pierderi. Albinele sunt foarte sensibile la fluctuațiile de temperatură. Nu ne așteaptă zile bune în primăvară”, conchide apicultorul.

Cheltuielile de întreținere a unui stup în acest an vor depăși 1500 de lei, cel puțin în cazul său. Asta în timp ce într-un an favorabil, investițiile nu sunt mai mari de o mie de lei. Raportate la cantitatea de miere luată, reiese că prețul acesteia ar trebui să fie de 3 ori mai mare decât ceea ce se oferă în prezent pe piață.

„Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru hrană. Noi am fost axați anul acesta și pe înmulțire, poate de asta costurile sunt mai ridicate. Dar oricum, toți apicultorii au fost nevoiți să suporte cheltuieli mai mari în anul curent”, zice Petru Sacara.

În cele mai bune cazuri, apicultorii au obținut, în acest an, în jur de 20 de kilograme de miere dintr-un stup. Dar, în multe cazuri n-au luat nimic.

„Mierea se vinde angro, cu 50 de lei kilogramul, unele cazuri și 60 de lei kilogramul, deși nu am întâlnit încă așa prețuri. Chiar și cu așa prețuri nu ne răscumpărăm cheltuielile. Ar trebuie să fie cel puțin de la 100 de lei în sus kilogramul”, a mai spus apicultorul.

În prezent, un kilogram de miere polifloră se vinde cu 32-35 de lei. De 3 ori mai ieftin decât sinecostul ei. Conform datelor, în Republica Moldova activează în jur de 6 500 de apicultori, care gestionează aproximativ 210 mii de familii de albine. Dacă se vor adeveri prognozele apicultorului, atunci la primăvară, numărul familiilor de albine nu va depăși cifra de 105 mii.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›