‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCiubuc: Neglijența și incompetența unor funcționari publici i-a lăsat pe agricultori fără compensații

Ciubuc: Neglijența și incompetența unor funcționari publici i-a lăsat pe agricultori fără compensații

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Neglijența și incompetența unor funcționari publici i-a lăsat pe agricultori fără compensații pentru culturile din grupa întîi. Vorbim de cei care au fost incluși ulterior în așa-zisele „liste suplimentare”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Nicolae Ciubuc, fostul ministru al Agriculturii, în prezent membru al comisiei parlamentare responsabile de mediu și dezvoltare regională notează că a avut o discuție cu șeful cabinetului de miniștri, Ion Chicu, ministrul Agriculturii și cel al Finanțelor, la acest subiect.

„Am evaluat împreună modul de implementare a legii, aprobate în septembrie, în contextul atenuării consecințelor secetei, pachetul agricol, dar și repartizarea compensațiilor acordate fermierilor pentru culturile de grupa I. Din 300 de milioane de lei alocate, doar 294 sunt, practic, valorificate, banii ajungând în mare parte în contul fermierilor. Un subiect aparte l-a constituit problema celor peste 250 de fermieri, care nu au primit compensațiile respective, deși s-au încadrat din punct de vedere al regulamentului de acordare, dar din cauza atitudinii nu tocmai responsabile a unor funcționari la nivelul autorităților locale, nivelul I și II, din diferite raioane ale țării, nu au fost incluși în listele finale pentru achitare”, a notat Ciubuc.

Astfel, Guvernul a dat asigurări că în cel mai scurt timp posibil, va aloca suplimentar, altă sumă de bani, pentru ca și acești agricultori să poate primi compensații.

„Cunosc situația în care se află bugetul de stat, prioritizarea cheltuielilor bugetare ca urmare a efectelor pandemiei, totuși m-am bucurat sa văd deschidere din partea Guvernului, la acest subiect. Prin urmare, în cel mai scurt timp, am primit asigurări că Guvernul va veni cu modificările respective la regulament, alocând suplimentar aproape 16 milioane de lei din Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli, pentru cei 250 de fermieri” , a precizat Nicolae Ciubuc.

„E de neconceput, atunci când fermierii și așa bătuți de soartă în acest an, din cauza secetei fără precedent, mulți din ei au fost lipsiți și de acest sprijin din cauza neglijenței, pe alocuri incompetenței unor angajați din cadrul direcțiilor agricole raionale sau primării”, a mai adăugat Ciubuc.

Deși inițial, pe „listele suplimentare” erau incluși 282 de fermieri, apoi după alte analize, numărul acestora s-a redus și a ajuns la 261. Ieri, în ședință, Executivul a aprobat aceste liste formate din 250 de fermieri, care vor beneficia de compensații din partea statului.

Nu se cunoaște până în prezent care ar fi motivul, că din 282 de agricultori incluși inițial în aceste „liste suplimentare”, s-a ajuns la 250.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›