image
Sursa foto: rt.com

Vaccinul anti-covid mai are de aşteptat: Johnson&Johnson opreşte dezvoltarea produsului din cauza îmbolnăvirii unui pacient

Johnson & Johnson a anunţat că a întrerupt temporar studiile clinice pentru vaccinul împotriva COVID-19 pe care îl dezvoltă din cauza unei boli inexplicabile a unui participant la studiu, anunţă Reuters.

Boala participantului este evaluată de un consiliu independent de monitorizare a datelor şi siguranţei, precum şi de medicii companiei, anunţă un comunicat.

J&J a precizat că astfel de opriri sunt normale în cadrul unor teste de anvergură, care pot include zeci de mii de oameni, adăugând că o „pauză de studiu” în administrarea dozelor de vaccin candidat diferă de o oprire cerută de autorităţile sanitare.

Decizia J & J urmează uneia similare a companiei AstraZeneca Plc. În septembrie, AstraZeneca a întrerupt studiile în stadiu asupra vaccinului său experimental împotriva coronavirusului, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, din cauza unei boli inexplicabile la un participant din Marea Britanie.

În timp ce studiile din Marea Britanie, Brazilia, Africa de Sud şi India au fost reluate, în SUA procesul este încă în aşteptarea unei decizii a autorităţilor.

Dr. William Schaffner, profesor de boli infecţioase la Şcoala de Medicină a Universităţii Vanderbilt, a declarat prin e-mail că „toată lumea este în alertă din cauza a ceea ce s-a întâmplat cu AstraZeneca”, adăugând că strângerea de informaţii ar putea dura o săptămână.

Luna trecută, J&J a declarat că vaccinul său experimental a produs un răspuns imun puternic împotriva noului coronavirus într-un studiu clinic, în urma căruia compania a lansat un studiu final de 60.000 de persoane, ale cărui rezultate sunt aşteptate de sfârşitul acestui an sau începutul anului 2021.

Noutăţile partenerilor

comentarii: