Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   COVID-19 în România. Klaus Iohanis…

COVID-19 în România. Klaus Iohanis anunță o fază de „răspândire galopantă” a noului coronavirus

sursa: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis a făcut un nou apel la români să respecte măsurile de siguranță, avertizând că România este într-o fază de „răspândire galopantă” a noului coronavirus. El a mai spus că există riscul ca numărul pacienților care ajung la terapie intensivă să atingă „un prag alarmant”, transmite Digi24.

„Suntem la debutul unei noi săptămâni în care, din păcate, vedem o creștere îngrijorătoare la nivelul tuturor indicatorilor relevanți ai epidemiei de COVID-19 în România. Ne confruntăm cu o transmitere comunitară accentuată în Capitală și în multe județe, fapt care se reflectă în numărul foarte mare de infectări zilnice și în gradul de ocupare a paturilor la terapie intensivă, care riscă să atingă foarte curând un prag alarmant. Dar cel mai dramatic este că, în ciuda eforturilor uriașe ale medicilor, mulți, prea mulți români pierd zilnic lupta cu acest virus. În spatele tuturor cifrelor și statisticilor seci se află familii îndurerate și o suferință profundă.

Suntem deja într-o etapă dificilă, într-un așa-numit val doi al epidemiei, care se înregistrează și în majoritatea țărilor europene, și este imperativ să inversăm acest trend negativ”, a spus Iohannis într-o conferință de presă organizată în această seară.

În același timp, la sediul Guvernului României a avut loc o ședință de urgență convocată de premierul Ludovic Orban șa care au participat miniștrii Sănătății și ai Internelor, Nelu Tătaru și Marcel Vela, precum și Raed Arafat.

Surse guvernamentale au declarat, pentru Digi24.ro, că la nivelul Guvernului și al experților în sănătate se ia în calcul propunerea către CNSU de a se introduce obligativitatea purtării măștii peste tot în spații deschise acolo unde rata de infectare va fi de cel puțin 3 la mie. În acest moment se iau decizii la nivel județean în această privință, mai multe județe anunțând deja că au introdus purtarea măștii ca obligație în toate spațiile deschise. 

O altă propunere ține de închiderea școlilor, care însă nu este acceptată de guvernarea de la București. Asta pentru că România se află într-o perioadă pre-electorală și astfel de decizii nu sunt populare.

În România au fost confirmate, până acum, 160.461 deinfectări cu coronavirus și 5.535 de decese a unor persoane infectate cu coronavirus. În ultimele 24 de ore au fost 3.109 cazuri noi de COVID-19, fiind a patra zi cu cele mai multe infectări de la începutul pandemiei. Alte 68 de decese au fost raportate de autorități din cauza infecțiilor cu coronavirus. La ATI, numărul pacienților internați este de 651.