Principală  —  IMPORTANTE   —   Coaliția Civică pentru Alegeri Libere…

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte îndeamnă candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova să participe la dezbateri electorale

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) a făcut un apel candidaților la prezidențiale prin care le cere să participe la dezbaterile electorale. Într-un comunicat de presă, CALC spune că din cauza pandemiei, cetățenii sunt limitați „în dreptul lor de a recepționa informații despre campanie din prima sursă”.

„În primul rând, dezbaterile electorale reprezintă o sursă directă, importantă și credibilă de informare pentru alegători cu privire la campania electorală și concurenții electorali. În al doilea rând, dezbaterile electorale sunt o oportunitate gratuită, accesibilă tuturor candidaților, de a informa alegătorii cu privire la cele mai sensibile probleme ale societății descrise în platformele lor electorale. În plus, informarea are loc concomitent cu prezentarea valorii platformelor candidaților în comparație cu platformele contracandidaților și, în consecință, îi determină pe alegători să-i voteze.  Și, nu în ultimul rând, în contextul pandemiei de COVID-19, dezbaterile electorale organizate de către furnizorii de servicii media reprezintă una dintre puținele activități de campanie cu risc redus de contaminare.  De asemenea, dezbaterile reprezintă o bună practică la nivel internațional în materie de campanie electorală și un instrument eficient de promovare a libertății de exprimare și a pluralismului politic în cadrul scrutinelor electorale”, se mai arată în comunicat.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte menționează că organizarea dezbaterilor electorale este obligatorie pentru televiziunile naționale, multe dintre care suportă cheltuieli suplimentare pentru a le organiza, iar concurenții electorali le ignoră.

„Am observat că există deja cazuri în care unii concurenți electorali refuză să participe la dezbaterile electorale. Mai grav, chiar dacă legislația oferă posibilitatea informării alegătorilor prin intermediul persoanelor de încredere, candidații nu profită nici de acest instrument alternativ și, deseori, punctul de vedere al unor concurenți nu este reflectat în dezbateri”, mai scrie în comunicatul CALC.

Alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie. În cursă s-au înscris 8 candidați. Dintre toți concurenții electorali, doar șeful statului, Igor Dodon a anunțat că nu va participa la dezbateri și nici nu va delega vreo persoană care să-l reprezinte.