13 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 657 cazuri noi de infectare. „Cod Roșu” a fost instituit în aproape toate raioanele

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

„Cod Roșu” a fost instituit în aproape toate raioanele, cu excepția Hâncești, Leova și Soroca

  • Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a extins astăzi numărul raioanelor unde s-a instituit „Codul Roșu de alertă” și starea de urgență în sănătate publică. Astfel „Codul Roșu” a fost instituit în toate raioanele cu excepția raioanelor Hâncești, Leova și Soroca. Comisia a constatat că situaţia epidemiologică este nefavorabilă, fiind determinată în principal de tendinţele negative majore atestate în anumite unităţi administrativ-teritoriale ale ţării. Decizia comisiei poate vi văzută AICI.

 284 de elevi și 373 de cadre didactice, testați pozitiv 

  • Numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 284, iar 7186 de elevi au fost plasați în regim de autoizolare. 373 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 72 de persoane, iar alte 77 se află în autoizolare, a anunțat astăzi ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. În învățământul profesional tehnic, avem 52 elevi testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2, 35 – cadre didactice și 20 – reprezentanți ai personalului nedidactic și auxiliar. De asemenea, 35 grupe de elevi sunt plasate în autoizolare. În învățământul superior, în perioada 5-9 octombrie avem 39 de studenți testați pozitiv cu COVID-19, iar 121 de studenți se află în autoizolare. 18 cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus, în autoizolare se află 17. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate 10 persoane și în autoizolare 27.

 Ghid pentru cei care asigură răspunsul la COVID-19

  • Majoritatea oamenilor se vor simți stresați în timpul pandemiei COVID-19. Sprijinul acordat în ceea ce privește bunăstarea emoţională în timpul actualei pandemii este esențial. În acest context, OMS în Moldova a anunțat că un ghid nou privind dezvoltarea competențelor psihosociale de bază pentru persoanele care asigură răspunsul la COVID-19 a fost tradus în limba română și pus la dispoziția Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova. Ghidul este destinat celor care asigură răspunsul la pandemia COVID-19 – de la lucrătorii medicali, la manageri, lucrători ai poliției, pompieri, angajați ai serviciilor de transport, alimentație publică, voluntari.  Ghidul poate fi accesat AICI.

Peste 3,5 tone de soluții dezinfectante și 100 de mii de măști medicinale vor ajunge în instituţiile de învățământ din țară 

  • Peste 3,5 tone de soluții dezinfectante și 100 de mii de măști medicinale vor ajunge în instituţiile de învățământ din țară cu suportul Societății Filantropice United Medical Forces „PRO HUMANITATE” din Germania. Anunțul a fost făcut de Maria Luchian, coordonator proiecte Europa de Est al societății, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. De asemenea, Maria Luchian a afirmat că „PRO HUMANITATE” intenționează să aloce suma de 100 mii de euro pentru renovarea blocurilor sanitare în căminele instituțiilor de învățământ profesional tehnic.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.