21:56:08 18.04.2024
Stiri

INTERVIU // Emil Caras își dorește o SCHIMBARE la nivelul conducerii FMF, pentru că fotbalul moldovenesc „se scufundă în ABIS”. Prima măsură pentru a opri acest picaj: „Sunt sigur că doar Radu Rebeja poate schimba lucrurile”

Actualitate 13.10.2020 12:09 Vizualizări3823 Autor: Ziarul National
INTERVIU // Emil Caras își dorește o SCHIMBARE la nivelul conducerii FMF, pentru că fotbalul moldovenesc „se scufundă în ABIS”. Prima măsură pentru a opri acest picaj: „Sunt sigur că doar Radu Rebeja poate schimba lucrurile”


Antrenorul secund de la Dinamo Kiev, Emil Caras, suferă că naționalele de fotbal ale R. Moldova bifează eșecuri după eșecuri, dar e conștient de faptul că altfel nici nu poate fi. Cu o carieră de 11 ani în fotbalul din străinătate, secundul lui Mircea Lucescu nu vede să fie implementată în R. Moldova o strategie de dezvoltare a fotbalului și e convins că lucrurile vor degrada și mai mult.

Aflând despre intenția lui Radu Rebeja de a candida pentru șefia Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Emil Caras s-a înscris imediat în rândul susținătorilor acestuia. În opinia antrenorului, la ora actuală doar fostul căpitan al echipei naționale poate și are cunoștințele necesare pentru a da o nouă șansă, o nouă perspectivă fotbalului din R. Moldova.

Domnule Caras, „tricolorii” au pierdut ultimele meciuri, 0-6 cu Italia și 0-2 cu Grecia. Următorul meci va avea loc pe 14 octombrie, în compania Sloveniei. Trei meciuri într-o săptămână e prea mult pentru echipa noastră? Cât de oportun a fost amicalul cu Italia?

Această întrebare poate fi adresată tuturor federațiilor de fotbal. Multe dintre echipele din Europa vor juca trei meciuri într-o săptămână... Pentru Italia, Germania sau Franța asta nu reprezintă o mare problemă, deoarece au campionate interne foarte puternice.

Sunt foarte multe cluburi în aceste campionate, iar selecționerii au de unde alege. Pot face cu ușurință o rotație a jucătorilor. Din păcate, în R. Moldova lucrurile stau cu totul altfel. Pur și simplu nu avem de unde să luăm jucătorii, nu există o arie de selecție. Asta vorbește despre nivelul fotbalului din republica noastră.

Citește și: Fostul CĂPITAN al echipei naționale de fotbal CANDIDEAZĂ la șefia Federației Moldovenești de Fotbal: „Sunt convins că fotbalul moldovenesc trebuie și poate fi altfel”

Uitați-vă cât de mult au progresat polonezii și ungurii. Cluburile de acolo joacă în grupele Ligii Campionilor și Ligii Europa.

În opinia mea, totul pornește de la fotbalul pentru copii și juniori și de la investițiile făcute cu cap. În fotbalul moldovenesc sunt foarte puțini profesioniști, inclusiv în FMF. Repet, din păcate avem mari probleme. Această stare a lucrurilor predomină de ani buni și nu se văd schimbări spre bine, dimpotrivă. Ne scufundăm și mai mult în abis...

Revenind la înfrângerea categorică cu Italia, a adus ceva bun acest amical, în condițiile în care urmau două meciuri oficiale în Liga Națiunilor?

Fiecare meci reprezentă o nouă provocare, o nouă experiență pentru jucători. Cum trebuia să abordăm meciul cu Italia? Care sunt atuurile noastre în fața unui asemenea adversar? Ce cluburi reprezintă jucătorii noștri?

Da, este adevărat că Artur Ioniță joacă în Italia, iar Alexandru Epureanu - la campioana Turciei, dar putem compara nivelul fotbalului italian cu cel din R. Moldova?

Poate într-un scenariu mai bun încasam mai puține goluri de la italieni... Dar ce folos din asta? Problema noastră e mult mai complexă. În prim-plan trebuie pusă chestiunea ce ține de dezvoltarea fotbalului din R. Moldova.

Să luăm exemplul Islandei, o țară nordică unde practic nimic nu crește, dar care prestează un fotbal de calitate. Naționala Islandei este pe punctul de a ajunge la Campionatul European. De la islandezi ar trebui să învățăm, dar noi regresăm.

Naționala noastră a început cu un egal cu Kosovo, iar ulterior au urmat înfrângeri cu Slovenia și cu Grecia. Credeți că mai contăm în această grupă, mai putem obține rezultate bune?

Nu-mi fac mari iluzii, dar viața nu se termină după aceste înfrângeri. Contează ce va fi mâine. Poți să construiești stadioane pentru fotbalul pe plajă să faci mini-terenuri de fotbal... Totuși, eu cred că mai oportun ar fi de construit terenuri pentru fotbalul mare, unde tinerii să-și îmbunătățească abilitățile, să crească frumos. E nevoie de creat clase specializate de fotbal, de fondat academii de fotbal. Antrenorii trebuie motivați cu salarii foarte bune, pentru ca să fie interesați să descopere noi talente. Nu te naști neapărat fotbalist, dar înveți fotbalul de la mentori.

Eu mă gândesc cu goază la ce ne rezervă viitorul. Cine va veni în locul lui Artur Ioniță sau Alexandru Epureanu, de exemplu? Ce rezultate înregistrează echipa de tineret și naționalele de juniori? Sunt acolo jucători capabili să progreseze?

Domnule Caras, aceste probleme nu sunt de ieri sau de astăzi... Ce măsuri urgente credeți că trebuie de luat pentru a redresa situația? Ce trebuie de schimbat imediat?

Mergem pe o cale greșită, dacă nimic nu se dezvoltă, nimic nu se schimbă. Personal, nu văd la ora actuală un viitor bun pentru fotbalul din R. Moldova. E nevoie de o schimbare la cel mai înalt nivel.

Îl cunosc foarte bine pe fostul căpitan al naționalei noastre, Radu Rebeja. Este un tip serios și un profesionist. Toți cunosc că s-a dedicat fotbalului toată viața. În acest sens, sunt absolut sigur că doar Radu poate schimba lucrurile în bine.

Anterior, Radu Rebeja a lucrat în calitate de vicepreședinte al FMF și cunoaște toate dedesubturile. El își iubește foarte mult țara și va face tot posibilul să îndrepte lucrurile în fotbalul moldovenesc. Este unul dintre oamenii cu coloană vertebrală, care știe ce vrea de la viață.

Sunt convins că Radu are ambiții sportive sănătoase și corecte. Echipa sa este formată din profesioniști, iar fotbalul moldovenesc va avea doar de câștigat. Trebuie să facem alegerea corectă, dacă ne dorim rezultate la nivel de echipe naționale și de cluburi.

Dle Emil Caras, vă mulțumim pentru interviu!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md