Tot ce trebuie să știi despre regulile anti-COVID-19 pe care să le respecți atunci când te duci la alegeri

Image from iOS (2) (1)

Pe 1 noiembrie, cetățenii moldoveni cu drept la vot vor merge să-și exercite dreptul constituțional. Aceste alegeri prezidențiale vor fi cu totul diferite față de scrutinele anterioare, deoarece pandemia de COVID-19 și-a pus amprenta și pe procesul electoral. De aceea, trebuie să fim responsabili și să respectăm regulile de igienă și protecție despre care se vorbește încă din luna martie.

E binevenit să repetăm aceste reguli, mai ales că, iată, vin alegerile și va trebui să iei conștient decizia pe cine vei susține în primul tur.

#1. Așadar, pe 1 noiembrie, înainte să ieși din casă, asigură-te că ai în buzunar buletinul de identitate, o mască de protecție și pixul cu care vei semna în lista electorală.

#2. E recomandat să pui masca atunci când intri în secția de votare, dar și în transportul public, desigur, dacă ai nevoie să-l folosești ca să ajungi la secție.

#3. Ulterior, încearcă să păstrezi distanța fizică de minimum un metru și jumătate și evită îmbrățișările cu prietenii sau rudele pe care le vei întâlni acolo.

#4. Mâinile trebuie să fie mereu curate, de aceea dezinfectează-le odată ce intri în secția de votare, iar ca să sporești gradul de protecție, te sfătuim să-ți iei cu tine dezinfectantul personal.

#5. Următorul pas este să fii de acord să-ți fie măsurată temperatura corpului.

#6. Când te apropii de personalul din secția de votare, vei fi rugat(ă) să scoți masca pentru câteva secunde pentru ca să fii identificat(ă). Semnează cu pixul tău în lista electorală, ia buletinul de vot, du-te în cabina de vot, dezinfectează încă o dată mâinile înainte să aplici ștampila „Votat” în dreapta candidatului preferat. Aruncă în boxa sigilată buletinul de vot, dezinfectează mâinile și la ieșirea din secția de votare.

#7. În tot acest timp, este important să ții mâinile cât mai departe de față, chiar dacă le dezinfectezi. Ochii, nasul și gura sunt cele mai vulnerabile zone ale corpului în fața COVID-19 și ele au nevoie de o grijă mult mai sporită.

Și nu uita, votează responsabil și informat!

Acest material face parte din campania de informare pentru alegerile prezidențiale 2020 „Votează responsabil, votează în siguranță”, desfășurată în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și cu suportul generos al USAID Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente