VIDEO // Polițiști fără acoperiș: Din cauza ploilor, le-a căzut tavanul

Julieta Savițchi
13/10/2020

Familiile a 12 polițiști care locuiesc în clădirea cu două niveluri de pe strada Sfântul Gheorghe nr. 9 din Chișinău au rămas fără tavan, după ce acesta s-a prăbușit în urma ploilor torențiale. Oamenii spun că au sesizat autoritățile pe parcursul mai multor ani că imobilul care le-a fost oferit pentru trai este în stare avariată. Acum un an și jumătate, aceștia au depus și o sesizare pe Harta Corupției. Reporterii portalului Anticoruptie.md au realizat un reportaj, însă nimeni din conducerea Ministerului de Interne sau a Inspectoratului General de Poliție nu a venit cu o reacție.​

Locuitorii căminului susțin că ar fi putut face singuri reparație, însă situația lor rămâne incertă. „Este un cămin, cu bucătărie și baie comună. Se vehiculează că vor să ne determine să plecăm de aici fără ca să ne pună la dispozițe locuințe de serviciu. Cineva a pus ochiul pe terenul respectiv, căci se află în centrul Capitalei și costă mulți bani. Dar cu salariile noastre nu ne putem permite să ne procurăm alte locuințe. Suntem polițiști de rând și muncim onest. Trebuie să renunțăm la serviciu și să plecăm peste hotare. Dar ce se va întâmpla dacă vom pleca toți?”, ne-a declarat un polițist care a dorit să rămână anonim.

Locatarii din blocul avariat de pe strada Sfântul Gheorghe mai declară că sunt obligați să achite taxe exagerate pentru serviciile comunale: „Pe timp de iarnă, doar încălzirea ne costă două mii de  lei pe lună, având o odaie de 18 metri pătrați”.

Oamenii ni s-au plâns că le este frică să locuiască aici, însă salariul modest nu le permite să închirieze locuințe: „De data aceasta s-a trecut fără victime. Nu se știe ce va fi data viitoare. Este obijduitor că cineva se joacă cu viețile și sănătatea noastră pentru a se pricopsi cu acest teren”.

Polițiștii și membrii familiilor lor trăiesc în clădirea cu două niveluri de pe strada Sfântul Gheorghe nr. 9 în condiții greu de imaginat. Unii au câte doi-trei copii și stau în camere cu suprafața de 12 și 18 metri pătrați. Locuințele sunt atât de strâmte încât oamenii au scos în coridor electrocasnicele, jucăriile copiilor și chiar dulapurile pentru haine. O familie a scos în coridor chiar și măsuța unui copil. Alții și-au improvizat pe hol bucătării, unde își pregătesc hrana și păstrează vesela și produsele alimentare. În clădire există o singură bucătărie și o singură baie.

Julieta Savițchi
13/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii