Promo-LEX: Zona de Securitate din regiunea transnistreană nu este nici demilitarizată, nici sigură pentru populația locală

Anticoruptie.md
13/10/2020
Foto: promolex.md

Situația din Zona de Securitate de pe Nistru, creată în urma Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992, reprezintă o amenințare permanentă la adresa drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Aceasta nu este nici demilitarizată și nici sigură pentru persoanele din aceste teritorii. Sunt constatările unui studiu privind impactul incidentelor din Zona de Securitate asupra drepturilor omului în ultimii 20 ani, făcut public marți de asociația Promo-LEX.

Experții constată o degradare permanentă a situației în zonă - tentativele de lichidare a școlilor cu predare în limba română, sechestrarea miilor de hectare de terenuri agricole, răpirea de persoane, reținerea ilicită la posturile ilegale de control, deschiderea neautorizată a focului sau exerciții militare în Zona de Securitate. Situația s-a amplificat în 2020, în special, odată cu instituirea unor măsuri nejustificate de limitare a circulației, care rămâne cea mai frecventă încălcare, în Zona de Securitate, punctează experții Promo-LEX.

Comisia Unificată de Control, mecanismul ce trebuie să asigure stabilitatea în Zona de Securitate, nu face față provocărilor din cauza principiului vicios de luare a deciziilor prin consensul celor trei părți implicate – Republica Moldova, Federația Rusă și reprezentanții administrației de la Tiraspol.

Sechestrarea persoanelor și detenția lor ilegală sunt instrumente utilizate cu regularitate de administrația de la Tiraspol, se mai arată în studiu. „Militarizarea continuă a Zonei de Securitate și a regiunii transnistrene, în general, constituie amenințări permanente la viața și integritatea persoanei și la securitatea națională și regională. În același timp, în zona de risc permanent sunt penitenciarele nr. 8 și nr. 12, aflate în municipiul Bender. Acestea au fost ținta atacurilor dirijate de administrația regiunii, când au fost debranșate de la rețelele de alimentare cu apă și energie electrică și în continuare rămân a fi un factor iritant pentru decidenții de la Tiraspol.”

Anticoruptie.md
13/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii