/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Primarul orașului Otaci spune ce ar putea fi construit în locul blocului demolat

missing
13 octombrie 2020, ora 20:37

Pentru a evita o tragedie, autoritățile au decis să aloce două milioane de lei, pentru demolarea unei clădiri, afectată de prăbușirea blocului din orașul Otaci, care a avut loc în urmă cu mai bine de un an. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, după ce, de mai mult timp, autoritățile locale au cerut ajutor de la Guvern. 

În luna iunie, s-a împlinit un an de când o parte a unei clădiri cu nouă etaje, din orașul Otaci, s-a prăbușit sub privirile neputincioase ale oamenilor. 36 de familii și-au strâns tot ce au avut de preț și s-au refugiat pe la rude sau prieteni.

„Nu am reușit să luăm nimic. Așa am ieșit”.

Atunci, a fost demolată doar clădirea care s-a prăbușit. Cea de alături, deși a fost afectată de dărâmături, a rămas în picioare. Autoritățile locale nu au avut bani, pentru a o demola, chiar dacă locuitorii din preajmă spuneau că le este teamă să treacă pe alături, să nu se pomenească cu bucăți de tencuială în cap sau cu obiecte, aruncate de oamenii străzii, care se adăpostesc acolo.

„Te temi să te duci să arunci gunoiul. Aruncă din el tot. Au făcut din el o toaletă. Vin narcomanii aici. Ei au lăsat geamurile deschise, mai nu au căzut peste copii, noi le-am rugat să scoată geamurile”.

Între timp, pentru a preîntâmpina o eventuală tragedie, autoritățile locale au tot cerut suport financiar, pentru demolarea acestui bloc. Abia acum s-a dat curs solicitării lor.

DUMITRU ZAVROVSCHI, PRIMARUL ORAȘULUI OTACI: „O parte din bani sunt ai noștri, ne-a ajutat puțin Consiliul raional, iar restul deja din bugetul de stat. Inițiatorii am fost noi. Pandemia ne-a dat unele lucruri peste cap, nu au fost bani în buget. Totodată, am așteptat până când autoritățile vor plăti banii restanți tuturor locatarilor, care au avut de suferit”.

Atunci, autoritățile au anunțat că vor aloca peste opt milioane de lei, pentru despăgubirea celor 36 de familii, care au rămas fără apartamente. Sinistrații se arătau nemulțumiți de suma care urma să le revină pentru cumpărarea unei locuințe noi, nemaivorbind de alte bunuri de primă necesitate. Primarul spune că, pe acest teren, nu va mai fi construit vreun bloc de locuit.

DUMITRU ZAVROVSCHI, PRIMARUL ORAȘULUI OTACI: „Primul bloc a fost demolat cu totul. În viitor, am dori ca pe acest loc să amenajăm o parcare pentru șoferi, pentru că nu avem una în oraș.”

Amintim că, acum mai bine de un an, o scară a unui bloc de locuit din Otaci s-a prăbușit, iar clădirea vecină a fost avariată. Circa 50 de persoane au fost atunci evacuate de urgență, pentru a nu ajunge sub dărâmături.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram