/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Transport ecologic pentru oraș. Chișinăuienii pot închiria trotinete electrice, pentru a evita ambuteiajele

missing
13 octombrie 2020, ora 20:49

De astăzi, locuitorii Chișinăului pot închiria trotinete electrice, pentru a evita ambuteiajele și disconfortul din transportul public. Deși lipsesc pistele speciale, iar deplasarea este dificilă, primarul Capitalei susține că este un mijloc de transport alternativ și ecologic. Mai mult, Ion Ceban dă asigurări că pistele vor fi făcute pe parcurs.

“Pe această trotinetă pot urca persoane care cântăresc cel mult 103 kilograme. Viteza maximă pe care o atinge este 25 de km la oră. Iar bateria poate ține 25 de kilometri. Dacă m-aș porni de aici, din gradina publică Stefan cel Mare, atunci pot ajunge până la Aeroport și înapoi.”

Lansarea și prezentarea serviciului de închiriere a trotinetelor a avut loc în Grădina Publică Ștefan Cel Mare și Sfânt. Astăzi, doritorii au avut ocazia să testeze gratuit cum funcționează noile mijloace de transport.

“- Super, chiar și pentru cei de tinerețea a doua. Aici se mărește viteza și stânga este ca la bicicletă frâna.”

Deși nu a testat-o, acest polițist spune că ar accepta să meargă la serviciu cu un astfel de transport.

“ Este un transport ecologic, după părerea mea ținând cont de starea mediului în Republica Moldova.”

Ideea îi aparține lui Marin Roșcovan, care a dorit să ofere locuitorilor Capitalei o alterativă, atunci când stau în ambuteiaje sau se sufocă în transportul public. Pentru început, a procurat 30 de trotinete, distribuite în patru locații din centrul Chișinăului.

MARIN ROȘCOVAN, MANAGER DE PROIECT: „Poți să o lași în oricare loc din cele patru, nu ești obligat să lași trotineta în locul de unde ai luat-o.”

Cei care vor dori să închirieze o trotinetă electrică, vor trebui să se înregistreze prealabil pe o pagină web. După ce își vor suplini contul cu bani, vor putea comanda și trotineta.

MARIN ROȘCOVAN, MANAGER DE PROIECT: „Primele 30 de minute te costă 30 de lei, deci un leu minutul, iar în cazul în care îți suplinești contul cu 240 de lei, poți să utilizezi trotineta timp de 6 ore.”

Și conducerea Primăriei a urcat pe trotinete.

Chiar dacă nu sunt piste destinate pentru trotinete, edilul îndeamnă oamenii să opteze pentru transportul alternativ și ecologic.

ION CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: „Voi pune ca obiectiv pentru anii următori, în special anul următor este vorba despre reabilitarea trotuarelor integral cu regândirea pistelor și spațiilor destinate pentru transportul alternativ să zicem trotinete, în unele cazuri biciclete.”

Proiectul a costat în jur de 15 mii de dolari, dintre care opt mii au fost oferiți de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Reporter: Cătălin GORIA
Imagini: Oleg COZLOV

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram