‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIon Sula: În cel mult o lună începe exportul masiv de struguri Moldova. Se...

Ion Sula: În cel mult o lună începe exportul masiv de struguri Moldova. Se așteaptă majorări de prețuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Strugurii de masă Moldova se achiziționează în prezent cu 7-10 lei kilogramul, în funcție de calitatea acestora. Prețurile au rămas cele care erau și la începutul perioadei de recoltare, pentru că nu există motiv de majorare a lor, zice Președintele Asociației Producătorilor de Struguri de Masă, Ion Sula.

„Recolta de struguri Moldova este în acest an cu aproape 50% mai mică comparativ cu cea din 2019. În prezent, strugurii buni, de calitate ajung la frigider, iar ceilalți la prelucrare ori la piață pentru consum. Practic săptămâna asta se încheie campania de recoltare, mai rămân struguri doar în plantațiile Pergola, ei se coc mai târziu și cantitatea de recoltă la hectar e mai mare”, susține Președintele Asociației Producătorilor de Struguri de Masă, Ion Sula.

Startul primelor exporturi masive este preconizat să înceapă la mijlocul lunii noiembrie.

„Și la moment se fac unele exporturi, însă în cantități mici. Este vorba de strugurii vânduți direct din câmp. Prețul de export variază astăzi între 12 și 15 lei per kilogram. În acest an rămânem fideli piețelor tradiționale, Federația Rusă, România, Ucraina”, zice Ion Sula.

Potrivit lui, se preconizează și unele majorări de prețuri.

„Ne așteptăm la costuri mai mari, comparativ cu cele de acum, însă nu atât de esențiale. Prețuri mai mari cu 10-15%, pe unele piețe poate și cu 20% mai mari”, zice Președintele Asociației Producătorilor de Struguri de Masă, Ion Sula.

„La moment suntem în negocieri, în căutare de piețe noi pentru strugurii Moldova. Dar produsul pe care îl avem în acest an, ne pune în dificultate atunci când vorbim de piețe noi. Și aici mă refer la mărimea strugurilor, a bobițelor, aspectul acestora, factori ce contează mult atunci când vrei să nimerești pe o piață nouă”, explică  Ion Sula.

Conform statisticii, în 2016 strugurii Moldova au fost exportați pe 18 piețe. Printre acestea țările Arabe, Mongolia.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›