image
Sursa foto: jurnal.md

Coronavirusul poate supravieţui pe bancnote şi telefoane o perioadă mult mai lungă decât se credea inițial

Virusul care cauzează COVID-19 poate supravieţui pe suprafeţe precum bancnotele şi telefoanele mobile până la 28 de zile, o perioadă mult mai lungă decât se credea iniţial, conform unui studiu realizat de agenţia naţională pentru ştiinţă din Australia.

Cercetătorii au declarat că studiul continuă să susţină măsurile de protecţie împotriva coronavirusului, subliniind importanţa spălării mâinilor şi dezinfectării suprafeţelor. La 20 de grade Celsius, aproape de temperatura camerei, virusul SARS-CoV-2 este extrem de „robust” şi tinde să supravieţuiască mai mult pe ecranele telefoanelor şi pe bancnotele de plastic, scrie Euronews.

În plus, analiza arată că virusul poate fi omorât cu lumină ultravioletă şi supravieţuieşte mai puţin la temperaturi de 30-40 de grade Celsius şi pe suprafeţe poroase, precum bumbacul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat în aprilie că virusul supravieţuieşte aproximativ 72 de ore pe plastic şi metal şi circa 24 de ore pe hârtie. Săptămâna trecută, Centrul pentru Controlarea şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) anunţa că virusul se poate răspândi şi prin aerosoli la o distanţă de peste 2 metri.

De asemenea, oamenii de ştiinţă ai Colegiului Universitar din Londra au ajuns la concluzia că 86,1% dintre oamenii infectaţi cu coronavirus nu au prezentat niciunul dintre simptomele principale ale bolii pe care o cauzează. Cercetătorii au folosit datele Biroului Naţional de Statistică din Marea Britanie şi au efectuat 36.051 de teste.

Noutăţile partenerilor

comentarii: