Inteligența artificială nu și-ar atinge niciodată adevăratul potențial fără un corp uman

Inteligența artificială pare să facă progrese enorme. A devenit tehnologia cheie din spatele autoturismelor cu conducere automată, a sistemelor de traducere automată, a analizei vocale și textuale, a procesării imaginilor și a tuturor tipurilor de sisteme de diagnostic și recunoaștere facială.

Foto: www.eventshigh.com

În multe cazuri, inteligența artificială poate depăși cele mai bune niveluri de performanță umană la sarcini specifice, citează Playtech.

Dacă vrem vreodată să dezvoltăm genul de inteligență artificială avansată prezentată în filmele science fiction, s-ar putea să avem nevoie de un corp asemănător omului

Informaticianul Universității Aberystwyth, Mark Lee, susține că un sistem AI cu adevărat avansat, care poate învăța și interacționa cu mediul său, trebuie să aibă și un corp robotizat. Lee a scris în The Conversation că altfel, nici cea mai bună tehnică de inteligență artificială nu ar putea dezvolta simțul sinelui care le oferă oamenilor un punct de vedere subiectiv și ne ajută să deducem lucruri despre lume.

Lee subliniază încercările recente de a învăța algoritmii de inteligență artificială într-un mod care reflectă modul în care copiii învață despre lume, învățând încet regulile prin experimentare, luând, în același timp, și interpretând împrejurimile lor. În acest fel, susține el, roboții care conduc AI pot deveni într-o zi suficient de empatici încât să putem dezvolta o relație cu ei.

„Așadar, deși inteligența artificială neîncorporată are cu siguranță o limitare fundamentală”, a scris Lee în The Conversation, „cercetările viitoare cu corpuri robotizate pot ajuta într-o bună zi să creeze interacțiuni sociale durabile, empatice, între roboți și oameni”.

Totuși, ideile lui Lee centrate pe om nu sunt universal acceptate în informatică. Astfel, modelarea hardware-ului și a software-ului inteligenței artificiale după creierul uman a condus cu siguranță la unele progrese majore. Dar alți experți susțin că concentrarea în mod explicit asupra recreării minții umane într-o mașinărie ar putea împiedica câmpul de dezvoltare al robotului în sine.


Pub