O construcție din sectorul Râșcani al capitalei, temporar stopată, după ce a fost afectat un monument arheologic

Lucrările de construcție curente care se desfășoară pe strada Circului 53 din Chișinău, vor fi stopate, după ce au afectat un monument arheologic de importanță națională. O solicitare în acest sens a fost făcută astăzi, 12 octombrie, de viceprimarul Victor Chironda, în urma unei vizite alături de Pretura Rîșcani, DGAURF, Poliția și Agenția Națională Arheologică și a societății civile.

Foto: fb/VictorChironda

Victor Chironda spune că Agenția Națională Arheologică și a societății civile a sesizat autoritățile după ce lucrările de construcție demarate în zonă au afectat un monument arheologic de importanță națională.

În urma vizitei de astăzi, specialiștii au constatat că lucrările sunt realizate cu încălcări, iar proprietarul din preajmă a acaparat ilegal o mare bucată de teren municipal. În acest sens a viceprimarul a solicitat ca toate lucrările ilegale să fie oprite, iar pretura a emis o Prescripție pentru sistarea lucrărilor de construcție neautorizate.

Potrivit lui Chironda, agentul economic are la dispoziție 3 zile pentru a prezenta actele de care a menționat că dispune.

„Până joi, agentul economic va prezenta toate actele de care afirmă că dispune iar reprezentanții DGAURF vor emite o constatare despre ocuparea abuzivă a terenului. După ce toate încălcările vor fi constatate oficial, agentul economic va fi obligat să elibereze terenul și să restabilească sau să conserveze panta afectată. De asemenea vom depune și o plîngere comună semnată de Primărie și Agenția Arheologică la Procuratură, în care vom cere tragerea la răspundere a celor care și-au permis să afecteze monumentul.

Cît despre valorificarea monumentului arheologic, am stabilit cu Vicedirectorul Agenției Națională Arheologică, dl. Sergiu Popovici că municipalitatea va oferi suportul necesar pentru lucrările de descărcare arheologică a porțiunii afectate, care vor fi realizate de colaboratorii Agenției”, spune Chironda.

Viceprimarul mai menționeză că a fost demarat procesul de înregistrare a celor 12 ari de teren proprietate publică după municipalitate, astfel încît nimeni să nu poată să mai atenteze la acest teren. Demersurile necesare la APP în acest sens sunt la etapa de pregătire.

La fel, va fi inițiat un Acord de colaborare între Primărie și Agenția Națională Arheologică pentru inițierea unor proiecte și coordonarea activităților comune pentru păstrarea, conservarea și valorificarea siturilor arheologice de pe teritoriul orașului și municipiului.

fb/VictorChironda / Sursa:fb/VictorChironda
fb/VictorChironda / Sursa:fb/VictorChironda
fb/VictorChironda / Sursa:fb/VictorChironda
fb/VictorChironda / Sursa:fb/VictorChironda


Pub