Pe banii noștri: Dacă nu vine muntele la Dodon, se duce Dodon la Plahotniuc 

Campania electorală ia turații în Republica Moldova. Săptămâna aceasta a fost definită componența finală a buletinului de vot. Unii candidați cu antecedente legate de sectorul bancar au probleme la bănci. Alți candidați se cheamă la dezbateri electorale, dar trimit în studiouri doar reprezentanți. Între timp, unele surse mass-media scriu despre faptul că Igor Dodon nu doar s-a rugat la Athos în august, dar chiar și … s-a pocăit. 

Luni, 5 octombrie 

Săptămâna a început cu o situație penibilă la CEC, unde doi candidați unioniști au trebuit să explice Comisiei toate semnăturile greșite, pentru a trece în următoarea etapă. Până la urmă, ambii candidați au fost înregistrați, dar n-am putut să ne întoarcem cu gândul la frumoșii ani de școală. Atunci când pe final de semestru profesoara/profesorul te cheamă și zice: „tax, ție nu îți iese nota”. Tu stai, pregătești referate, compuneri și încet îți ridici nota peste 5. 

Dar uneori se mai întâmplă că profesorului/profesoarei nu îi place așa de tare de tine și, pentru că ea/el a fost consilier mai mulți ani de zile la un anumit contracandidat, poate să „încline balanța” într-un mod nefavorabil. Fără nici o legătură cu cele spuse mai sus, precizăm că secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, dar și membrul CEC, Vadim Filipov, au făcut anterior parte din echipa lui Igor Dodon. Primul – în calitate de consilier prezidențial, iar cel de al doilea – avocat personal. 

Marți, 6 octombrie 

 

Clipe de coșmar la mai multe bănci din Moldova, unde reprezentanții Partidului Șor au încercat să deschidă un cont pentru campania Violetei Ivanov. Se spune că la vederea unor membri ai echipei Șor, mai multe bănci au început a tremura și au avut câte un atac de anxietate pentru viitorul lor intecert. Disperați, reprezentanții Partidului Șor au spus că ei nu au nicio vină, iar procurorii, chiar dacă se chinuie de ani de zile, încă nu au reușit să dovedească nimic. Totuși, băncile au solicitat imediat consiliere psihologică. Potrivit BNM, băncile spun că nu se vor liniști până când vinovații pentru pierderea BEM, Unibank și Banca Socială, nu vor ajunge la închisoare. 

După ce mai mulți fruntași ai PSRM au făcut parte din grupul de inițiativă a lui Igor Dodon, au participat la strângerea semnăturilor, iar președintele acestora, Zinaida Greceanîi, a participat la lansarea candidaturii președintelui, omul de la paza de la intrarea în sediul PSRM a avut o revelație. Acesta a alergat într-un suflet și a zis: „băi, da’ noi susținem pe cineva în campanie?”. La care cineva din conducere i-a răspuns: „dar noi ce am făcut în ultima lună?”. „Da, dar noi oficial, vă dați seama, nu «susținem» pe nimeni. Dacă cineva într-o zi se scapă cu vorba și zice că, doamne ferește, Maia Sandu trebuie să fie președinte?”. Alarmați de circumstanțele care pot apărea, serviciul de presă al socialiștilor au emis un comunicat care a surprins și destabilizat întreaga societate cu următorul titlu: „PSRM își declară susținerea pentru Igor Dodon”

Miercuri, 7 octombrie 

Andrei Năstase, candidatul PPDA, spune că o așteaptă pe Maia Sandu la dezbateri electorale „să-i spună ceva tare important”. În exclusivitate, am aflat că Năstase ar dori să îi transmită lideri PAS acest mesaj „Sunteți omul mască. Sunteți un Joker!”. La rândul ei, Maia Sandu cel mai probabil nu vrea să vină la dezbateri, deoarece s-a inspirat de la cei mai buni din acest domeniu, și anume, Andrei Năstase în campania din 2019. Năstase și Ceban, favoriții campaniei, nu au ajuns la dezbateri în turul I deoarece nu a dorit mușchiul lor.

Igor Dodon nu a realizat nimic în ultimii 4 ani. Nu o spune baba Sveta, în discuție cu moș Trofim la piață, ci un grup de experți care au analizat realizările lui Igor Dodon în ultimii 4 ani. Efectiv, doar un singur punct din agenda sa a fost realizat, și acela ulterior „răsturnat” de Andrian Candu. 

Joi, 8 octombrie

După ce zilele trecute mai mulți polițiști de pe teritoriul controlat de Chișinău au fost răpiți de separatiști, Igor Dodon a reacționat prompt. Mai exact, acesta „prompt” l-a sunat pe Krasnoselski, și l-a rugat „prompt” să-i elibereze pe cei răpiți. Tot prompt, o parte din ei au fost eliberați, iar mass-media favorabilă lui Dodon în mod prompt l-a declarat pe Dodon salvatorul nației. Imediat după asta, majoritatea cetățenilor și-au făcut o impresie promptă – ceva este necurat aici și totul pare o înscenare pentru acumularea de capital electoral. Prea „prompt” s-au întâmplat toate aceste lucruri. 

Vineri, 9 octombrie

Candidata PAS la funcția de președinte, Maia Sandu, îl invită pe Igor Dodon la o dezbatere publică. La acea dezbatere publică, Maia Sandu speră că îl va întreba pe Dodon ce este în culiok. Pentru că nimeni nu știe ce se află în culiok, tuturor le este greu să se concentreze pe campania electorală și accesul în turul II. Anunțul a venit la două zile după ce Andrei Năstase i-a făcut Maiei Sandu o invitație similară, pentru a se prezenta la dezbateri electorale ca „să-i spună ceva”. Poate ar fi cazul să ne prezentăm la alegeri așa cum unii politicieni se prezintă la dezbateri? 

Tot azi au apărut informații noi în presa de la Chișinău, despre faptul că Igor Dodon s-ar fi întâlnit cu Plahotniuc în timp ce trebuia să se roage la Athos. Deși dovezile nu sunt cele mai solide și video cu transmiterea de kulioace de data asta nu avem, zelul președintelui de a merge pe Athos pentru o întâlnire cu dumnezeu fac teoria plauzibilă. Așteptăm noi dezvăluiri. 

Între timp, în Moldova

 

Mai multe localități din țară au înregistrat pagube în consecința ploilor abundente de joi. În unele sate, vântul puternic a luat acoperișurile unor case și clădiri, iar porțiuni de drumuri au fost distruse. 

În Chișinău, mai multe străzi au fost inundate în urma unor ploi abundente ce au avut loc în această săptămână. 

În Moldova, au fost stabilite recorduri noi ale pandemiei de COVID-19.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.