Trei știri bune: o mască de 50 m pentru Chișinău, Muzeul de Etnografie din Cazaclia, redeschis și 5 troleibuze articulate au ajuns la Chişinău

„Am îmbrăcat Chișinăul cu MASCĂ”

Inițiativa împreună împotriva COVID-19/Voluntar.md a organizat duminică un flashmob în centrul capitalei, în cadrul căruia activiștii au desenat cu creta în Piața Marii Adunări Naționale o mască de 50 metri pentru sensibilizarea comunității cu privire la respectarea măsurilor de protecție privind COVID-19. „Desenăm o masca de 50 m pentru Chișinău în Piața Marii Adunări Naționale, fapt care sperăm să ne faciliteze atât acceptarea realității în care suntem prinși astăzi, cât și acceptarea măștii de protecție în calitate de accesoriu indispensabil în activitățile de zi de zi”, au menționat organizatorii evenimentului. Mesajul central scris pe masca desenată în centrul capitalei a fost „Poartă mască!”.

Participanții au respectat distanța socială de 1,5 m, au purtat mască și și-au dezinfectat mâinile, îndemnând toți trecătorii să facă la fel.

Muzeul de Etnografie din Cazaclia, deschis după renovare

Muzeul de Etnografie din satul Cazaclia, Găgăuzia, s-a deschis după reparație. Punctul de atragere al muzeului va fi pivnița tradițională, unde oaspeții satului pot gusta vinul găgăuz și își pot cumpăra suvenire, scrie gagauzinfo.md.

Muzeul a fost deschis în 2019. Însă în decursul anului, numărul exponatelor a crescut până la 3 mii, iar administrația muzeului a decis să înceapă lucrările de extindere a muzeului. Astfel, după renovare, în clădire a apărut o sală de degustare și propria vinotecă, toate amenajate într-un vechi subsol găgăuz. Vizitatorii muzeului pot vizualiza, gusta și chiar cumpăra vinuri și suvenire produse la nivel local. Muzeul va fi inclus pe lista obiectivelor turistice din sat.

5 troleibuze articulate au ajuns la Chişinău

5 troleibuze articulate au ajuns la Chişinău, dintre care 3 au fost deja asamblate și testate. Alte două troleibuze similare urmează să ajungă în capitală. „Intenționăm să fie puse pe rutele municipale începând cu 14 octombrie, de Ziua Oraşului”, a spus primarul Ion Ceban. Potrivit lui, costul unui troleibuz este de 315 mii euro. Acestea sunt dotate cu sisteme de aer condiționat, rampă de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă, lumini LED, prize USB, camere de supraveghere video. Capacitatea de îmbarcare a unităților de transport este de 162 de persoane. Ion Ceban a mai anunțat că până la sfârșitul anului, alte 30 de troleibuze vor fi asamblate la Chișinău. Totodată, 25 de troleibuze la mâna a doua vor fi aduse la Chișinău din Riga, pentru acestea existând o garanție de 7 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.