Zilele Filmului Românesc: patru zile, 11 filme și interviuri cu regizori și actori cunoscuți

Timp de patru zile (22-25 octombrie) cinefilii din Republica Moldova vor avea șansa de a vedea online gratuit 11 filme românești, atât noi, cât și clasice. la cea de-a șasea ediție a Zilelor Filmului Românesc de la Chișinău. De asemenea, ediția va include interviuri înregistrate cu regizori și actori cunoscuți de peste Prut. 

Din cauza situației pandemice, proiecțiile de la ediția a săsea a ZFR au fost mutate online. De asemenea, sesiunile de întrebări și răspunsuri cu invitații, care aveau loc de obicei în sala de cinema, precum și obișnuitele masterclass-uri au fost înlocuite cu mai multe interviuri exclusive înregistrate cu cineaștii care vor ține cap de afiș la această ediție. Filmele vor fi disponibile spre vizionare la orele indicate în program, în timp ce interviurile vor putea fi găsite pe platforma zfrmd.ro pe întreaga perioadă de desfășurare a evenimentului.

Astfel, publicul din Republica Moldova va putea să îl cunoască mai bine pe Cătălin Mitulescu, unul dintre cei mai apreciați regizori ai noului cinema românesc din ultimii aproape 20 de ani. Trei filme ale regizorului vor fi proiectate în cadrul secțiunii Focus – filmul „Heidi” (2019), selectat la Festivalul de la Sarajevo, și alte două lungmetraje „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006) și „Loverboy” (2011), ambele selectate la Festivalul de la Cannes. De asemenea, cinefilii vor putea urmări un interviu cu Cătălin Mitulescu, care vorbește despre procesul de realizare a fiecărui film și despre stilul său special de lucru.

În cadrul festivalului va fi prezentat puternicul documentar „Colectiv” (2019), prezentat la Veneția și în multe alte mari festivaluri.  În interviul, care însoțește filmul, regizorul Alexander Nanau explică motivele care l-au determinat să abordeze subiectul efectelor pe care le-a avut în societatea românească tragedia din clubul bucureștean Colectiv din octombrie 2015 și detaliază modul în care a gândit filmul.

Consacratul regizor Nicolae Mărgineanu vorbește, într-un interviu pentru ZFR, despre deciziile luate în privința distribuției și a stilului din cel mai nou film al său, „Cardinalul” (2019), precum și despre interesul de lungă  durată pentru suferințele deținuților politici din timpul comunismului.

Într-un alt interviu, regizorul Liviu Săndulescu discută filmul său de debut, „Cărturan” (2019), despre un bărbat care află că mai are puțin de trăit, iar cunoscutul actor Mihai Călin explică ce l-a atras la rolul său principal din „5 minute” (2019), de Dan Chișu, cum și-a pregătit personajul, dar și de ce este importantă implicarea civică.

Selecția ZFR Chișinău mai cuprinde animația „Călătoria fantastică a Maronei” (2019), de Anca Damian, filmele clasice „Meandre” (1967) și „100 de lei” (1973), ambele incluse în secțiunea Retro, dedicată regizorului Mircea Săucan și actorului Dan Nuțu, precum și filmul pentru copii „Dumbrava minunată” (1981), de Gheorghe Naghi. Mai multe informații puteți găsi pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău , precum și pe site-ul zfrmd.ro .

Reamintim că Zilele Filmului Românesc la Chișinău sunt un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți Alternative Cinema din Republica Moldova și casa de producție Rova Film din România. Evenimentul este finanțat de: Centrul Național al Cinematografiei din România, Uniunea Cineaștilor din România, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Parteneri sponsori: Arhiva Națională de Filme din România, DACIN SARA, Balkan Pharmaceuticals, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, Hero Pictures.

Parteneri media: TVR, Jurnal TV, Jurnal.md, Radio Chișinău, Radio Plai, Radio Moldova Tineret, Ziarul Național, Moldova.org, Agora, Ea.md, Diez, Locals, Youth.md, Cuvântul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.