12 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 467 cazuri noi de infectare și 17 decese

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

200 de paturi pentru internarea pacienților, pregătite la Centrul COVID-19 

  • La Centrul „COVID – 19 Chișinău” de la MoldExpo au fost amenajate 200 paturi de staționar, dintre care 20 de terapie intensivă, pentru persoanele testate pozitiv cu noul tip de virus. Oleg Crudu, directorul Centrului „COVID – 19 Chișinău”, centrul a fost dotat cu paturi, mobilier și componente necesare pentru îngrijirea paciențielor. De asemenea, în interiorul clădirii au fost amenajate două blocuri sanitare, iar fiecare sector a fost dotat cu apă caldă menajeră. Primăria Chișinău aprecizat că pentru confortul pacienților, în curtea centrului vor fi amenajate mai multe locuri de agrement cu suportul unor agenți economici, iar în interior, vor fi instalate televizoare și două calcultoare conectate la internet, care vor putea fi utilizate la  necesitate. Cele 200 de paturi amenjate vor fi activate la necesitate. În total, de la deschiderea IMSP Centrul COVID-19, pe teritoriul MoldExpo se regăsesc 180 de locuri de triaj – 80 de paturi în zona galbenă și 100 de paturi în zona verde.

Șeful terapiei intensive de la Urgență: Noul coronavirus atacă plămânii, inima, creierul și sistemul digestiv

  • Șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, Adrian Belîi, menționează în cadrul unui interviu că noul coronavirus e periculos, în primul rând,  pentru leziunile pe care le poate provoca la nivelul plămânilor. Acesta atacă alveolele și capilarele pulmonare, care asigură schimbul de gaze (oxigen și bioxid de carbon) a sângelui care circulă în plămâni.De asemenea, COVID-19  atacă și inima, creierul și sistemul digestiv. „Există leziuni directe cauzate de SARS-CoV-2 asupra creierului, care se manifestă, fie prin ictus, fie prin encefalită virală. Când virusul ajunge la inimă, atacă celulele musculare cardiace și vasele de sânge. Studiile clinice sugerează că atacul viral cauzează cheaguri de sânge care obstrucționează arterele mici și capilarele și provoacă atacuri de cord. Cheagurile de sânge, în majoritate microscopice, care au avansat până la nivelul creierului, ar putea fi cauza accidentelor vasculare cerebrale. Virusul mai poate afecta ficatul, rinichii, mușchii, atât în mod direct, cât și indirect, din cauza cantității reduse de oxigen care nimerește în sânge”, spune profesorul.

Chișinău: În grădinițe, își reiau activitatea grupele pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 4 ani

  • Primăria municipiului Chișinău a anunțat că va fi reluată activitatea grupelor din cadrul grădinițelor din capitală, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 4 ani, care au frecventat instituțiile de învățământ preșcolar până la suspendarea activității. O atare prevedere se regăsește în Hotărârea din 11octombrie aComisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău. Documentul maiprevede purtarea obligatorie a măștilor de protecție pe durata lecțiilor, în interiorul și pe teritoriul instituțiilor de învățământ de toate nivelurile, inclusiv extrașcolar, pentru elevii claselor a V-XII-a și elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic, profesional tehnic secundar, profesional tehnic postsecundar și superior.  Totodată, conducătorii instituțiilor municipale și celor de drept privat din capitală vor examina introducerea sau menținerea în continuare a regimului de lucru online pentru angajații din subordine. Municipalitatea precizează că decizia de sistare a procesului educațional și plasarea integrală în carantină a unei instituții de învățământ din mun. Chișinău va fi luată de către CESP, în baza evidențelor și anchetelor epidemiologice.

Anti-record absolut, 95 cazuri de deces

  • „Săptămâna trecută am înregistrat cel mai trist anti-record provocat de COVID-19, am ajuns la 95 de decese.
    Numărul peroanelor decedate de pe urma COVID-19 în această lună continuă să crească, iar media zilnică este cu aproape 20% mai mare decât luna trecută”, meționează expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, media zilnică a deceselor a crescut de la 10,8 persoane în luna septembrie la 12,8 persoane în octombrie.„ Această situație este provocată de creșterea bruscă a numărului de cazuri noi înregistrate, ceea ce a condus la creșterea puternică a cazurilor grave”a adăugat el. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.