Linkuri accesibilitate

Europa, din nou un epicentru al pandemiei de Covid-19


Directorul Grădinii Zoologice din Praga, Miroslav Bobek în fața statuii fondatorului Grădinii, Jiri Janda. Grădina Zoologică este închisă, la fel ca sălile de sport și centrele culturale, într-o nouă tentativă de a limita creșterea explozivă a noilor cazuri de Covid-19 ăn Cehia.
Directorul Grădinii Zoologice din Praga, Miroslav Bobek în fața statuii fondatorului Grădinii, Jiri Janda. Grădina Zoologică este închisă, la fel ca sălile de sport și centrele culturale, într-o nouă tentativă de a limita creșterea explozivă a noilor cazuri de Covid-19 ăn Cehia.

Europa a redevenit unul din epicentrele pandemiei de coronavirus, cu peste 100 de mii de cazuri noi pe zi.

Peste tot se iau noi măsuri de limitare a vieții sociale mai ales, în tentative de a limita și răspândirea virului fără a recurge din nou, ca în primăvară, la o carantină totală.

Numărul deceselor este mai mic însă decât în primăvară, în prima fază a pandemiei de coronavirus. De data aceasta, epicentrele pandemiei sunt în Marea Britanie, Rusia, Spania, Franța și Cehia.

Duminică, 11 octombrie, s-a înregistrat un număr record de noi infectări cu Covid-19 în Rusia, și anume 13.634 de cazuri, a anunțat Comandamentul pentru combaterea noii infecții.

Cele mai multe s-au înregistrat în regiunea Moscovei (419 cazuri). În privința deceselor, în ultimele 24 de ore, în Rusia s-au înregistrat 149 de morți, totalul deceselor de la începutul epidemiei ridicându-se la 22.597 de persoane. Număr relative mic pentru că Rusia contabilizează numai decesele care pot fi puse exclusive pe seama noului coronavirus.

În România, duminică s-au înregistrat peste 2.800 de cazuri noi de Covid-19, ridicând totalul la peste 155 de mii.

Cele mai multe cazuri noi sunt înregistrate din nou la București (539).

Între timp, România a impus noi restricții epidemiologice celor care intră în țară, între altele a suspendat zborurile comerciale spre și dispre R. Moldova – pentru că țara se află pe așa-numita lista „galbenă”a statelor cu înalt grad de răspândire a noului coronavirus. Listă care se actualizează săptămânal. Au fost introduse și reguli mult mai stricte de carantină pentru persoanele care intră în România, venind din aceste țări cu un grad înalt de risc epidemiologic.

Mai multe: romania.europalibera.org

Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă guvernele din Europa să ia rapid măsuri pentru a preveni răspândirea coronavirusului. O atenție deosebită trebuie acordată adunărilor cu mulți oameni, atrag atenția experții organizației, care le cer în același timp autorităților să evite pe cât posibil reimpunerea carantinei totale.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson va anunța luni noi restricții, mai ales pentru regiunile de nord ale țării unde s-a înregistrat cea mai rapidă creștere a numărului de noi cazuri de Covid-19. Marea Britanie are cele mai multe decese legate de noul coronavirus din Europa cu peste 42.750.

Duminică, 11 octombrie, în R. Moldova se înregistrau alte 389 de noi cazuri de Covid-19, număr relativ mic față de restul săptămânii pentru că la weekend se fac și mai puține teste. Zece la sută însă din acseste cazuri noi (30) au fost lucrători medicali. S-au înregistrat și trei noi decese legate de Covid-19, ceea ce aduce totalul la 1.461

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG