Călătoria în timp este teoretic posibilă, însă trecutul nu poate fi schimbat. Cum explică acest lucru un fizician

MCZoYXNoPTA4NjJkMzQ5ZWQ1MzgxYzlmNjY0YWI1NTBkZGY2M2Y4.thumb

Trecutul nu poate fi schimbat, deşi călătoria în timp este posibilă, bazându-ne pe legile fizicii. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Queensland, scrie Business Insider.

„Evenimentele se reajustează în jurul oricărui lucru care ar putea provoca un paradox, astfel încât paradoxul nu se întâmplă”, spune unul dintre autorii studiului. Spre exemplu, dacă cineva ar fi călătorit în timp și ar fi încercat să oprească pacientul zero din a se infecta cu noul coronavirus, tot nu ar fi împiedicat izbucnirea pandemiei. Călătorul în timp ar fi putut fi chiar el cel care se infectează şi devine pacientul zero.

Fizicianul Cristian Presură spune că teoria celor de la Universitatea din Queensland nu este chiar o descoperire, ci mai degrabă o speculație, pentru că nimeni nu are soluția călătoriei în timp din cauza a trei motive: mecanica cuantică, teoria lui Einstein și conștiința. „Nimeni până acum nu a reușit să unifice mecanica cuantică cu teoria lui Einstein, nici măcar Einstein însuși; în plus, ce este conștiința încă nu știm cu precizie. Și atunci vorbim despre speculații, despre teorii, dar nu în sensul de ceva verificat”, a declarat fizicianul Cristian Presură la Digi24.

Această nouă speculație sau teorie în acest sens este, de fapt, o versiune modernă a mitului lui Sisif, a arătat Cristian Presură.

Sisif trebuia să urce pe vârful unui munte, să ducă un bolovan, după care piatra cobora la loc. Apoi iar trebuia să urce pe munte și iar cădea piatra.

Ce spune teoria relativității a lui Einstein

În teoria relativității a lui Einstein, mișcarea aceasta a lui Sisif se produce pe o buclă în spațiu-timp. Teoria relativității a lui Einstein ne spune că există niște bucle spațio-temporale. Adică poți să mergi înainte în timp, ajungi la un punct, după care te întorci, apoi iarăși mergi pe același drum pe care ai fost, după care iarăși te întorci. Deci, în teoria relativității a lui Albert Einstein avem aceste bucle spațio-temporale în care te poți învârti la infinit. Dezavantajul este că nu ai liber arbitru. Oriunde ai fi pe acea buclă, nu poți să faci nimic altceva decât ceea ce îți este scris, așa cum se întâmplă și în mitul lui Sisif.

Cina lui Stephen Hawking pentru călătorii din viitor

„Ne-am dori foarte mult să schimbăm trecutul, dar la ora actuală legile fizicii nu ne permit”, conchide Cristian Presură. Fizicianul ne mai oferă un exemplu anecdotic: „Stephen Hawking, celebrul fizician, a făcut la un moment dat o cină, descrisă ca fiind pentru călătorii din viitor. El a spus așa: «Dacă cineva în viitor a descoperit călătoria înapoi în timp, el se poate întoarce chiar acum, pentru că vine din viitor». Și atunci a scris o carte și a anunțat pe Internet: «La ora 15.00 după-masă, mâine, îi invit pe toți călătorii din viitor să se întoarcă înapoi și să luăm cina împreună!» N-a venit nimeni!”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente