/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Un deputat îi cere Ministerului Sănătății să asigure vânzarea vaccinurilor în farmacii

missing
12 octombrie 2020, ora 20:53

Vaccinurile ar putea să se vândă în farmacii. Cu o asemenea propunere a venit astăzi președintele comisiei parlamentare de profil, Ghenadie Buza. Deputatul a solicitat Ministerului Sănătății și Agenției Medicamentului să reglementeze aspectele normative în acest sens, astfel încât oamenii să aibă acces la vaccinuri. Solicitați de TV8, responsabilii de la minister nu au revenit cu o reacție la această propunere.

În cadrul unui briefing de presă, deputatul democrat, tot el președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a propus astăzi ca în farmacii să fie permisă comercializarea vaccinurilor, chiar și a celui antigripal. Ghenadie Buza afirmă că situația pandemică, și anume supraîncărcarea sistemului de sănătate, determină necesitatea urgentă de a oferi populației acces liber la vaccinul gripal.

GHENADIE BUZA, DEPUTAT PD/PREȘEDINTELE COMISIE PARLAMENTARE SĂNĂTATE: „Astăzi, în Republica Moldova se asigură vaccinarea antigripală doar a grupurilor de risc, ceea ce constituie până la 5-7 % din numărul total al populaţiei. Experienţa altor ţări, însă, indică asupra necesităţii extinderii accesului şi asigurării disponibilităţii vaccinurilor pe piaţa farmaceutică tuturor categoriilor de populaţie”.

În acest sens, deputatul a solicitat Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, dar şi Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să revadă, în regim de urgenţă, prevederile normative, să coopteze părţile interesate şi să prevadă comercializarea vaccinurilor în farmacii.

GHENADIE BUZA, DEPUTAT PD/PREȘEDINTELE COMISIE PARLAMENTARE SĂNĂTATE: „Cetățenii nu ar trebui să se îngrijoreze să identifice alternative de imunizare în statele vecine sau în UE”.

Am încercat să obținem o reacție de la Ministerul Sănătății, la această solicitare. Purtătoarea de cuvânt ne-a spus că va reveni, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. La fel, nu am reușit să aflăm când va începe vaccinarea antigripală în țara noastră și dacă autoritățile se gândesc să majoreze categoria persoanelor care se pot vaccina gratuit.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram