/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Unica gală de premiere a studenților moldoveni din străinătate va avea loc online

12 octombrie 2020, ora 21:45

Pandemia a pus la grea încercare studenții, dar mai ales pe cei care își fac studiile în străinătate. Pe lângă orele predate online și restricții, aceștia au de înfruntat  și dorul de casă. Întrucât călătoriile sunt limitate în această perioadă, majoritatea nu și-au văzut familiile și prietenii de luni bune. Nu vor putea participa fizic în acest an nici la unica gală de premiere a studenților moldoveni ce învață peste hotare. În premieră, aceasta se va desfășura online.

Atunci când la 15 ani a plecat să facă liceul în România, Mihaela nici nu credea că peste câțiva ani va deveni una dintre cele mai bune studente plecate în străinătate la categoria de licență. Acum învață în Amsterdam, Olanda. Deși studenția nu mai arată ca pe timpuri, toate orele fiind online, tânără e mulțumită de experiență. Însă recunoaște că deseori e cu gândul să revină acasă.

MIHAELA FEDOSEEV, STUDENTĂ LA AMSTERDAM: „Acasă este locul unde aș vrea să mut munții din loc, unde vreau să aduc o schimbare”.

Pentru a se simți ca acasă și în străinătate, Mihaela, împreună cu alți tineri, a înființat prima asociație a studenților moldoveni din Olanda.

MIHAELA FEDOSEEV, STUDENTĂ LA AMSTERDAM: „Ai întotdeauna la cine să apelezi pentru un sfat, pentru ajutor sau alături de cine să întâlnești o sărbătoare”.

Totuși, dorul de casă rămâne a fi un subiect sensibil pentru toți studenții noștri.

MIHAELA FEDOSEEV, STUDENTĂ LA AMSTERDAM: „Este o experiență care te învață ce este dorul de casă, dorul adevărat de cei dragi, care își face apariția întotdeauna la momentul nepotrivit”.

VALERIA SOLOVEI, STABILITĂ ÎN FRANȚA: „Primul an e foarte greu în privința dorului. Suni părinții, prietenii, non-stop, zi și noapte”.

Despre Moldova vorbește cu lacrimi în ochi și această tânără. Valeria este manager de proiect la o companie internațională. A studiat în Franța și s-a stabilit acolo, după ce acum câțiva ani a devenit și ea laureată a Galei Studenților Originari din Republica Moldova. Iar ca să se simtă mai aproape de baștină, în acest an este și ea una dintre organizatoarele evenimentului. Întrucât ceremonia de premiere  va avea loc online, la ea  vor putea participa toți studenții, indiferent de țara  în care se află.

VALERIA SOLOVEI, STABILITĂ ÎN FRANȚA: „Noi deja am planificat un parteneriat cu Poșta Moldovei care va trimite premiile acasă la studenți. Noi vom fi foarte bucuroși să avem cât mai mulți aplicanți anul ăsta pentru că oricum veți primi premiul oriunde ați fi”.

Studenții activi pot aplica și la categoria specială a premiului  Voluntarul Anului.

VALERIA SOLOVEI, STABILITĂ ÎN FRANȚA: „Oriunde de afli, fie în Moldova fie peste hotare, aplici ca voluntar al anului și prin vot public se va alege câștigătorul”.

Studenții care își fac studiile în străinătate pot depune dosarele de participare pe site-ul galastudentilor.md până pe data de 1 noiembrie. Aceștia pot fi premiați pentru rezultate academice și extra curriculare remarcabile pe parcursul anilor de studii. Anul trecut s-au bucurat de  apreciere 27 de tineri, la categoriile Licență, Masterat, Doctorat și Arte. La competiție sunt bineveniți să aplice și cei care au avut experiențe Erasmus de excepție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram