‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCele mai solicitate fructe moldovenești pe piața Ucrainei

Cele mai solicitate fructe moldovenești pe piața Ucrainei

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Deși suntem în aceiași regiune geografică și pedo-climatică, motiv pentru care sortimentul de fructe crescut în Ucraina nu diferă prea mult de ceea ce cresc agricultorii locali, totuși unele produse au câștigat încrederea consumatorilor din coasta de nord a țării și se bucură de o cerere ascendentă pe această piață.

Este vorba de strugurii de masă, în special cei albi, caisele autohtone și piersicii moldovenești. Acestea sunt TOP 3, cele mai solicitate fructe pe piața Ucrainei.

„Struguri albi de masă ei au puțini și îi cumpără de la noi. Din toată cantitatea de caise recoltată în acest an, Ucraina a cumpărat jumătate. Cu caisele noastre putem concura pe piața lor. Ei nu produc suficiente caise pentru a acoperi necesitățile de consum. Și nici piersici nu produc, atât cât ar avea nevoie”, susține directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală.

Astfel, potrivit datelor din cele 2 mii de tone de caise la export, jumătate au ajuns pe piața Ucrainei. Și cantitatea de struguri de masă livrată până acum în Ucraina se estimează la peste o mie de tone.

„Asta e abia început de sezon. În jur de o mie de tone de struguri e ceea ce au vândut producătorii până acum din roada anului curent. Vorbim de struguri albi în mare parte. Dar mai sunt strugurii de masă Moldova, care încă se culeg în unele regiuni. Exporturile de struguri Moldova încă n-au început”, zice Iurie Fală.

Anul trecut Ucraina a importat din Moldova 4,8 mii tone de struguri. Potrivit lui Iurie Fală, profilul cumpărătorului vecin este similar celui din țara noastră, prin urmare aceștia nu au cerințe deosebite de export.

Directorul executiv „Moldova Fruct” susține că produsele moldovenești trebuie să aibă o imagine bună pe toate piețele. Prețul este cel care orientează fructele la vânzare și dictează direcția pieței, a mai adăugat acesta.

Piața Ucrainei cuprinde peste 40 de milioane de cumpărători. În ultimii 5 ani, Ucraina și-a majorat importurile cu aproximativ 13%, în cea mai mare parte e vorba de produse alimentare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›