‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrimul incinerator de animale din Moldova trebuie să fie gata până în 2024

Primul incinerator de animale din Moldova trebuie să fie gata până în 2024

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În țara noastră urmează a fi construit, în premieră, un incinerator de animale. Primii pași în acest sens au fost făcuți deja. Ministerul Finanțelor și Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (IDA) au semnat acordul cu privire la cea de-a 3-a Finanțare Adițională pentru Proiectul „Agricultura Competitivă în Moldova MAC-P”, în valoare de 13,5 milioane de euro.

„Este vorba de un așa-zis laborator unde vor fi arse cadavrele animalelor bolnave de rabie, peste porcină ori alte boli. În prezent, acestea fie sunt îngropate ori incinerate la o margine de sat, practică care duce la poluarea nu doar a solului și apelor din fântâni, dar dăunează grav și agriculturii”, susțin specialiștii din cadrul proiectului MAC-P.

„Acordul vizează instituirea unui sistem complet de management al subproduselor de origine animalieră. În cadrul componentei se prevede construcția unei instalații de distrugere și prelucrare a deșeurilor de origine animală nedestinate consumului uman, care ar fi o soluție reală pentru menținerea situației epizootice favorabile din țară, inclusiv pentru protecția mediului, și ar facilita includerea Republicii Moldova în lista țărilor cu drept de export în Uniunea Europeană a produselor zootehnice”, notează ministerul Finanțelor.

Deși implementarea proiectului este prevăzută chiar începând din acest an, iar incineratorul trebuie să fie dat în exploatare în 2024, lucrările propriu-zise nu pot fi începute, încă, pentru că acordul de finanțare nu a fost ratificat de Parlament.

„Rata dobânzii aferentă creditului constituie la moment 0,45% anual. Suplimentar este prevăzută achitarea taxei de deservire în mărime aproximativă de 0,75 % anual”,  se mai arată în comunicatul ministerului Finanțelor.

Beneficiar al proiectului dat este Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›