Unul dintre cele mai mari orașe din Azerbaidjan, bombardat cu rachete. 9 oameni uciși, iar alți 34, inclusiv copii, răniți

În noaptea pe 11 octombrie, unul dintre cele mai mari orașe din Azerbaidjan, Ganja, a fost supus focului de rachete de forțele armate armene. În urma atacului, 9 civili au fost uciși, iar 34 de persoane, inclusiv copii, au fost rănite, se anunță într-o declarație a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan.

Foto: Ministerul de Externe al Azerbaijanului

„În ciuda acordului la care s-a ajuns în urma întâlnirii de la Moscova a miniștrilor de externe ai Republicii Azerbaidjan și Republicii Armenia, care a avut loc cu medierea Federației Ruse, cu privire la respectarea încetării focului umanitar de la ora 12:00, 10 octombrie 2020, forțele armate armene continuă să încalce în mod grav aceste acorduri. Imediat după intrarea în vigoare a încetării focului umanitar, regiunile Aghdam și Tartar din Azerbaidjan au fost supuse focului de artilerie din partea forțelor armate armene. Câteva ore mai târziu, au încercat o ofensivă în direcția Hadrut și Jabrayil”, se menționează în declarația Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan.

„Ca urmare a bombardamentului de către forțele armate armene a unei ambulanțe cu un steag alb atașat clar, care colecta trupurile soldaților armeni pe teritoriul Sugovushan, un lucrător medical a fost grav rănit. În noaptea de 11 octombrie, unul din cele mai mare orașe din Azerbaidjan, Ganja, situat mult în spatele liniei frontului, a fost supus focului de rachete de forțele armate armene. În urma atacului, 9 civili au fost uciși, 34 de persoane, inclusiv copii, au fost răniți”, se mai comunică în declarație.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan, „bombardarea deliberată a Armeniei, în cadrul politicii sale de agresiune împotriva Azerbaidjanului, civililor, caselor, obiectelor civile și personalului medical demonstrează că această țară ignoră normele fundamentale ale dreptului internațional, inclusiv dreptul internațional umanitar și Convențiile de la Geneva, își încalcă în mod clar obligațiile și este foarte departe de principiile de bază ale umanismului”.

Autoritățile din Azerbaijan „condamnă actele de agresiune ale Armeniei și cer comunităților internaționale să ia măsuri decisive pentru a forța țara ocupantă Armenia să respecte legislația internațională și obligațiile internaționale”.

Unul din cele mai mare orase din Azerbaidjan, Ganja, supus focului de rachete / Sursa:Ministerul de Externe al Azerbaijanului
Orașul Ganja, supus focului de rachete de forțele armate armene / Sursa:Ministerul de Externe al Azerbaijanului

Azerbaidjanul şi Armenia au ajuns, sâmbătă, la un acord de încetare a focului în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, în scopuri umanitare, a anunţat Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, după negocieri-maraton la Moscova cu şefii diplomaţiilor de la Erevan şi Baku.

De asemenea, Armenia şi Azerbaidjanul au ajuns la o înţelegere să demareze „negocieri substanţiale” pentru o rezolvare paşnică a conflictului, cu medierea copreşedinţilor Grupului de la Minsk al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a precizat Serghei Lavrov.

Coprezidat de Rusia, Statele Unite şi Franţa, Grupul de la Minsk este de la mijlocul anilor 1990 principalul mediator internaţional în acest conflict „înghețat”, moștenit din perioada URSS.

De peste 40 de ani, Armenia și Azerbaidjan au o dispută pe tema regiunii Nagorno-Karabakh, recunoscută la nivel internațional ca făcând parte din Azerbaidjan, dar controlată de etnicii armeni.

Un conflict cu implicații mai mult decât locale

Conflictul pare că s-a „dezghețat”, însă, și începând din 27 septembrie, separatiştii armeni din autoproclamata republică Nagorno-Karabah, sprijiniţi de Armenia, şi forţele azere se înfruntă în această regiune muntoasă.

Escaladarea din Nagorno-Karabah a stârnit reacții internaționale, mai multe state făcând apel la diplomație, pentru că există temeri că puterile regionale ar putea fi atrase, de fapt, în acest conflict din regiunea din Caucaz, importantă din punct de vedere strategic. Turcia și-a declarat deja sprijinul pentru Azerbaidjan, în timp ce Rusia are baze militare în Armenia. De asemenea, Iranul are granițe cu ambele țări și găzduiește comunități azere și armene.


Pub