Principală  —  IMPORTANTE   —   Șeful Departamentului de ATI din…

Șeful Departamentului de ATI din cadrul Institutului de Medicină Urgentă: „Acum este clar că epidemia va persista un timp indefinit de lung”

Sursa foto: MSMPS

De aproximativ opt luni, șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă (IMU), dr. Adrian Belîi tratează, împreună cu colegii săi, pacieții infectați cu COVID-19.

Medicul subliniază că cea mai mare dezamăgire a sa este atunci când oamenii nu conștientizează pericolul pe care îl prezintă noul coronavirus și continuă să neglijeze măsurile de protecție recomandate.

Totodată, medicul subliniază că epidemia va dura încă mult timp, că nu există o imunitate colectivă despre care se vehicula anterior și că o bună parte a antiviralelor nu au niciun efect.

„Prima impresie despre acest virus care s-a dovedit, ulterior, a fi una eronată, a fost faptul că va fi un val epidemic, care va trece în trei-patru luni. Acum este clar că epidemia va persista un timp indefinit de lung.

Al doilea lucru a fost constatarea faptului că după însănătoșire în societate nu există acea imunitate colectivă. Studiile pe contingente foarte mari de pacienți, în special, cele efectuate de specialiștii spanioli, care au testat aproape toți pacienții tratați de COVID-19, au demonstrat că, de fapt, nu există o imunitate colectivă, ceea ce înseamnă că această epidemie se va repeta, dacă nu se vor respecta și menține măsurile de precauție un timp îndelungat.

A treia constatare, pur medicală, s-a dovedit a fi faptul că majoritatea absolută a antiviralelor și a altor preparate care ar trebui să inhibe virusul, nu au practic niciun efect. Tratamentul care poate face o anumită diferență este cel anticoagulant, oxigenoterapia, corticoterapia de scurtă durată și asistența ventilatorie non-invazivă, care de fapt și reprezintă fundamentul tratamentului actual al maladiei”, punctează profesorul.

În context, medicul a subliniat importanța respectării măsurilor de protecție, în special de către tineri, atenționându-i pe aceștia să fie mai responsabili.

Ești tânăr, te simți practic sănătos, ai simptome minore care pot fi de obicei ignorate, însă răspândești virusul și dacă acesta nu este neutralizat prin spălarea sau dezinfectarea mâinilor sau purtarea corectă a măștii de protecție, poate fi transmis mai departe și poate fi preluat de alte persoane care sunt mai sensibile la virus și, posibil, nici ele nu se protejează. Potrivit studiilor, principala sursă de transmitere a virusului COVID-19 o reprezintă tinerii infectați cu forme asimptomatice de boala, care nu se protejează și pseudo-purtătorii de mască”, spune Adrian Belîi.

Până în prezent, la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău au fost internați peste 1.000 de pacienți cu forme grave de COVID-19. 70 la sută dintre ei s-au reîntors acasă, în familii, și se bucură în continuare de viață.