Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ziua Internațională a Fetelor: COVID-19…

Ziua Internațională a Fetelor: COVID-19 a sporit inegalitățile pentru fetele de pretutindeni

Foto: playbuzz.com

Anual, pe 11 octombrie este marcată Ziua Internațională a Fetelor. Potrivit UNICEF Moldova, COVID-19 a sporit inegalitățile pentru fetele de pretutindeni, iar potențialul și aspirațiile lor sunt subevaluate, neremunerate, nerecunoscute.

  • Astfel, conform statisticilor, peste 290 de milioane de oameni trăiesc în Europa și Asia central și fiecare a 7 persoană este o fată careia NU îi sunt asigurate oportunități de a progresa.
  • Peste 170.000 de fete nu s-au născut din cauza preferințelor de gen ale părinților lor – care și-au dorit un fiu.
  • 1 din 10 fete se căsătorește înainte de a atinge vârsta de 18 ani.
  • Peste două milioane de fete nu frecventează școala. Diviziunea digitală ține fetele departe de informație și educație.
  • 1 din 6 adolescente nu este angajată în câmpul muncii, nu studiază/învață în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la nici un fel de cursuri sau alte instruiri în afara sistemului formal de educație.
  • 1 din 4 fete și femei sunt victime ale violenței acasă, la școală, online și/sau în locurile publice.
  • Cel puțin 60% dintre țări încă discriminează drepturile fiicelor de a moșteni bunuri funciare și non-funciare, fie prin lege, fie prin practică.

În același timp, în R, Moldova rata sarcinilor în rândul adolescentelor rămâne încă de 3 ori mai ridicată decât media europeană constituind 31,45 în anul 2018. Mai mult de jumătate din fetele adolescente care nasc sunt din mediul rural. 

Totodată, Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor în cadrul observațiilor finale asupra celui de-al șaselea raport periodic al R. Moldova și-a prezentat îngrijorările privind existența stereotipurilor discriminatorii de gen în programele școlare și manualele utilizate de elevi în procesul de educație.

De asemenea, CEDAW a făcut referire și la fenomenul violenței domestice ce persistă în țară, prezentând îngrijorări față de faptul că fetele și femeile sunt supuse riscului traficului de ființe umane în scopuri de exploatare sexuală și muncă forțată peste hotare.

Ziua Internațională a Fetelor se desfășoară anul acesta sub tema „Vocea mea, viitorul nostru egal”. Din 2012, Națiunile Unite marchează, în fiecare an, pe 11 octombrie Ziua Internațională a Fetelor.