/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ În timp ce spitalele din țară sunt neîncăpătoare, la circa 40 de km de Capitală, sute de paturi noi stau neatinse

missing
11 octombrie 2020, ora 20:26

Odată cu izbucnirea pandemiei de Covid-19, spitalele din țară au devenit neîncăpătoare, iar locurile libere sunt la mare căutare. Între timp, la circa 40 de km de capitală, peste 200 de paturi noi stau neatinse. Pot fi găsite la Spitalul din satul Vorniceni, unde sunt tratați bolnavii de tuberculoză. Inuagurarea oficială a acestui bloc a avut loc încă acum șase ani, iar la eveniment a participat însuși ministrul Sănătății pe atunci. Însă, în tot acest timp, niciun pacient nu a mai beneficiat de tratament în clădirea renovată. Cum s-a ajuns la o asemenea situație, au aflat jurnalistele de la proiectul media „Cu sens”.

„- Când ultima dată a fost deschis? – 2014, în noiembrie. Aveți în vedere oficial?- Când ultima dată l-ați descuitat. – Nu. Recent”.

Sigiliul de la ușa blocului renovat a fost rupt special pentru echipa de filmare. Turul saloanelor pustii a fost făcut de vicedirectoarea spitalului, Aliona Turovschii.

ALIONA TUROVSCHII, VICEDIRECTOAREA SPITALULUI DE TUBERCULOZĂ, VORNICENI: „Nu s-au făcut reparații din 2014. Așa cum este din 2014, nicio modificare. Acesta este un salon. Noi am scos saltelele, ca să le păstrăm de soare. Ele au fost arse, noi acum le-am scos, că, mă rog”.

În acest bloc, sunt peste 100 de astfel de saloane, toate fiind echipate cu sisteme de ventilare care blochează răspândirea infecției – o raritate pentru spitalele din țară. Prin urmare, aici pot fi tratați simultan circa 240 de pacienți cu probleme respiratorii. Însă, aceste ventilatoare nu au fost pornite vreodată. Mai mult, pe pereți deja apar fisuri, semn că vor trebui renovați din nou.

„Acolo deja sunt fisuri.- Acolo e în subsol și afară iese. – Nu, zic la perete. Deja se ruinează tencuiala. – Da. – Aici deja s-a stricat.- Da, da. Clădirea s-a așezat și deja, iată, mici neconformități”.

Pentru 67 de milioane de lei, compania de construcții a acceptat să renoveze acest bloc într-un termen record, de doar nouă luni. Un angajament mult prea ambițios, recunoaște astăzi fostul director tehnic al firmei. Respectiv, termenul a fost depășit cam de 10 ori, iar nouă luni au devenit șase ani.

VASILE UNGUREAN, FOST DIRECTOR TEHNIC, FIRMĂ DE CONSTRUCȚII: „- Era real ca în 9 luni să se termine lucrările?- Eu cred că nu era real, dar mă rog”.

SILVIA VOLOSATÎI, FOSTĂ ȘEFĂ DE SECȚIE, MINISTERUL SĂNĂTĂȚII: „Un impediment foarte mare în realizarea proiectului propriu-zis pentru întregul spital, pentru întreg complex spitalicesc, era finanțarea, să zicem, etapizată. Se făceau investiții în cantități mici pe an. Deci se stopau lucrările, se începea a două etapă de finanțare și tot așa, din an în an”.

Nu doar banii au fost o problemă, dar și faptul că singura sursă de aprovizionare cu apă a început să sece. Astfel, firma a trebuit să construiască o stație de filtrare nouă, însă aceste lucrări nu s-au regăsit în vreun contract adițional. Deși se spunea că va fi nevoie de apropaximativ 50 de mii de lei, într-un final costurile au ajuns la 800 de mii. Firma de construcții nu a reușit să primească banii de la stat, iar cea pe care a subcontractat-o pentru instalarea sistemului a rămas cu jumătate de sumă neachitată. În rezultat, de la ideea de a crea un spital modern la Vorniceni s-a ajuns la un caz adus până la absurd. În ultimii cinci ani nu s-a făcut practic nimic. Mai mult chiar, acum doi ani, compania de construcție a intrat în proces de insolvabilitate.

SERGIU GUȚU, ADMINISTRATOR DE INSOLVABILITATE: „În procesul de insolvabilitate, Ministerul Sănătății și Institutul, deci, nu prea manifestă o poziție activă, un interes. Ei vin și spun „noi nu știm ce să facem cu situația dată.” Dacă voi nu știți, eu de unde să știu”?

Din 2015 până în prezent, la Minister s-au perindat șapte miniștri. Nimeni dintre ei nu a reușit să găsească o soluție. Nici fostul director al firmei, Petru Burduja, ajuns între timp deputat, nu s-a preocupat de soarta spitalului.

PETRU BURDUJA, FOST DIRECTOR AL FIRMEI DE CONSTRUCȚII, DEPUTAT PSRM: „- Din funcția de deputat, ați încercat să rezolvați cumva problema? Să găsiți soluții?M-ați luat prin surprindere.Eu credeam că el lucrează”.

După ani de nepăsare și milioane aruncate în vânt, actuala conducere a Ministerului Sănătății dă semne că ar vrea să ducă la bun sfârșit proiectul.

VIORICA DUMBRĂVEANU, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: „- Lucrările, cu regret, care urmează a fi realizate în cadrul acestei instituții, nu sunt și nu pot fi realizate de urgență. La momentul actual se efectuează proiectarea și se determină devizul de cheltuieli”.

FELICIA CREȚU, JURNALISTĂ, PROIECTUL MEDIA „CU SENS”: „Peste 80 de milioane de lei au fost deja cheltuite pentru modernizarea blocul 2 al spitalului de la Vorniceni. De câte alte milioane mai e nevoie pentru ca acesta să primească pacienți, nu știm deocamdată. Cert e că niciun funcționar de la minister nu a fost tras la răspundere pentru proasta gestionare a banului public”.

Reporteră: Felicia CREȚU
Imagini: Serghei AGA

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram