/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Fumatul, fenomen la modă printre minori. Consumul produselor din tutun este în creștere

missing
11 octombrie 2020, ora 20:32

Consumul de tutun în rândul tinerilor crește într-un ritm alert.  Vârsta medie a unui minor care încearcă primele produse din tutun este de 12 ani, arată statisticile europene. Fumatul în rândul tinerilor este o problemă stringentă și în Republica Moldova, mai ales că o mare parte din minori sunt victime ale acestui viciu. Totuși, psihologii atenționează că există modalități de a preveni fumatul printre adolescenți, iar administrațiile școlare afirmă că promovează activ  modul sănătos  de viață în rândul acestora.

Ivan este unul din tinerii care a fost tentat să fumeze încă de la o vârstă fragedă . Avea doar 12 ani când a  început să fumeze. Și pentru că lucrurile interzise sunt mai atractive, așa s-a întâmplat să cadă pradă țigării.

IVAN: „Am început să fumez la 12 ani, pentru că era cool, toți din jurul meu fumau și eu tot vroiam să fiu în trend, în acel moment așa gândeam. În primul rând asta este interzis, părinții interzic, toți interzic maturii spun că asta nu-i bine de făcut. În principiu, nu doar copiilor le place să facă ceea ce e interzis, dar tuturor le place. Însă copiii sunt mai atrași de ceea ce le este interzis”.

Totuși, spre fericirea lui, Ivan a conștientizat la timp cât este de dăunător  fumatul. A decis să renunțe la acest viciu, după ce efectele consumului au devenit tot mai evidente.

IVAN: „Am înțeles la o vârstă mai conștientă, deja la 17-18 am început să gândesc că mie asta îmi încurcă, fiindcă am început să mă simt mult mai rău. -Și cum ai lăsat? Care-I secretul? – Secret nu-I, mi s-a primit să o fac spontan. Am schimbat cercul de oameni, am încetat să comunic cu oamenii care fumau”.

Acum , la 21 de ani, Ivan se simte mult mai bine și e mândru de faptul că duce un mod de viață sănătos.

IVAN: „Simt o îmbunătățire, nu mă mai sufoc, nu mai am probleme cu stomacul, totul este bine, s-a restabilit”.

Din punct de vedere medical, specialiștii atenționează că , fumatul în rândul adolescenților provoacă boli severe atât pentru sistemul respirator, cât și pentru cel nervos.

OLESEA GULER, MEDIC PEDIATRU: „Sunt studii care au dovedit că nicotina distruge celulele creierului, provoacă atrofia lor și în rezultat avem așa consecință precum afectarea capacităților mintale, cognitive, putem avea un adolescent nervos, irascibil, un adolescent care are dificultăți de memorie, dificultăți de concentrație, dereglări de somn”.

De cealaltă parte, psihologii menționează  că există tehnici sigure de a-i determina pe tineri  să renunțe la fumat. Printre ele, se numără   procesul de educație într-un stil prietenos și nicidecum agresiv și   promovarea  unui stil de viață sănătos .

LILIA DUBIȚA, PSIHOLOG: „Din perspectiva deja a adolescenților cu care lucrez în cabinet, ei spun că nu le place când sunt foarte agresiv pedepsiți, când din asta se face o dramă foarte serioasă și când există anumite pedepse grave. Nu pedepsim luând toate gadgeturile sau să lăsăm fără bani de buzunar și alt NU, să nu facem din asta o tragedie grandioasă”.

Pentru a preveni fumatul în rândul elevilor, pe lângă promovarea unui stil de viață sănătos, de exemplu, administrația Liceului Mihail Sadoveanu din Chișinău a apelat  la organele de drept pentru a interzice magazinelor din preajmă comercializarea produselor din tutun.

ION POPOV, DIRECTOR LTMS: „Până nu demult aveam aici în preajmă agenți economici care comercializau băuturi alcoolice și produse din tutun. Am avut mici bătălii, am invitat și administrația publică, am invitat și poliția, dar și televiziunea a fost și cu eforturi comune am reușit să înlăturăm acest neajuns, ca să se respecte legislația în vigoare”.

Datele oficiale arată că 86 la sută din adolescenți sunt tentați să facă lucruri interzise, inclusiv consumul produselor ce conțin nicotină.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram