image
Sursa foto: DW

România îl recheamă pe ambasadorul din Belarus, în semn de protest față de acțiunile regimului Lukașenko

România îl va rechema pe ambasadorul din Belarus, Viorel Moșanu, în semn de solidaritate cu Polonia si Lituania, acuzate de regimul Lukașenko de amestec în politica internă a țării. Cele două țări și-au retras ambasadorii, urmate de Cehia, Estonia, Letonia și Germania și Bulgaria, transmite Digi24.

„Am decis să rechemăm ambasadorul din Belarus pentru consultări, în semn de solidaritate cu Lituania și Polonia. Belarus trebuie să înțeleagă că folosirea presiunii diplomatice asupra statelor membre UE nu va ajuta la un dialog și nu va aduce rezultate pozitive”, a scris ministrul de Externe Bogdan Aurescu pe Twitter.

Bulgaria a anunțat joi seara că îşi recheamă pentru consultări ambasadorul din Belarus. 

„Prin această decizie ne exprimăm solidaritatea şi sprijinul pentru partenerii noştri din UE - Lituania şi Polonia”, a scris ministrul afacerilor externe al Bulgariei pe Twitter, după o întâlnire cu lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Ţihanovskaia, la un summit Globsec de la Bratislava.

Lukașenko şi-a rechemat vinerea trecută pentru consultări ambasadorii de la Varşovia şi Vilnius şi a cerut reducerea personalului diplomatic lituanian şi polonez de la Minsk. Polonia şi Lituania au refuzat să se conformeze şi şi-au rechemat la rândul lor ambasadorii din Belarus. 

Ministerul Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu, anunțase deja că România este solidară cu Polonia și Lituania. 

"Presiunile autorităţilor din Belarus asupra unor state membre UE, Polonia şi Lituania, ca să îşi retragă ambasadorii, nu ajută la încheierea crizei actuale şi nici nu vor afecta solidaritatea între statele membre UE. Susţinem pe deplin deciziile UE cu privire la situaţia din Belarus", arată un mesaj publicat pe contul de Twitter al MAE.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: