10 octombrie – Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Câte persoane cu tulburări psihice și neurologice există la noi în țară

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale se marchează în fiecare an la 10 octombrie. Această zi a fost stabilită, în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health - WFMH), pentru a creşte gradul de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în privinţa sănătăţii mintale.

Foto: www.medichub.ro

Într-o perioadă în care lumea se confruntă cu consecinţele şi impactul fără precedent al sănătăţii mintale şi impactul pandemiei de Covid-19 asupra a miliarde de oameni, Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (WFMH) lansează campania Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, tema din acest an fiind „Sănătate mintală pentru toţi. Investiţii mai mari - Acces mai mare”, scrie site-ul wfmh.global.

„Acum este nevoie mai mult decât oricând de investiţii mai mari în sănătatea mintală pentru a ne asigura că toată lumea are pretutindeni acces la îngrijirea sănătăţii mintale. Investiţiile insuficiente în sănătatea mintală au lăsat mari lacune de tratament la nivel global. Sănătatea mintală este o investiţie şi nu o cheltuială şi ar trebui acordată prioritate pentru a evita o nouă catastrofă", afirmă dr. Daniels, preşedintele WFMH, conform site-ului amintit.

Potrivit paginii dedicate evenimentului, decalajul de tratament rămâne mare - 50% dintre persoanele cu tulburări mintale din ţările cu venituri ridicate şi 85% dintre persoanele din ţările cu venituri mici şi medii nu au acces la tratament. „Sistemele fragile de sănătate nu au reuşit să soluţioneze sau să facă faţă lacunelor mari de tratament şi necesităţii îngrijirii sănătăţii mintale”, scrie site-ul wfmh.global.

„Ziua mondială a sănătăţii mintale nu este doar un eveniment de o zi, ci ne oferă ocazia şi avantajul de a atrage atenţia guvernelor, donatorilor, factorilor de decizie politică şi tuturor părţilor interesate, pentru a asigura acţiuni pentru investiţii mai mari în sănătatea mintală. Să unim forţele şi vocile pentru impulsionarea agendei de investiţii în sănătate mintală, pentru concentrarea sporită şi accesul la sănătatea mintală”, se arată în mesajul postat pe site-ul amintit.

Scopul inițiativei campaniei din acest an, organizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Federația Mondială pentru Sănătate Mintală, este oferirea accesului la asistență medicală de calitate și la prețuri accesibile pentru 100 de milioane de oameni până în 2023. Inițiativa urmează să fie implementată în 12 țări ale lumii.

Tulburările psihice și neurologice reprezintă mai mult de 10% din povara globală a bolilor. Persoanele cu tulburări mintale severe, cum ar fi schizofrenia, decedează cu 10-20 de ani mai devreme decât populația generală. Suicidul curmă viața a aproape 800 000 de persoane în fiecare an (1 persoană la fiecare 40 de secunde) și este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, iar 1 din 5 copii și adolescenți are o tulburare mintală.

Productivitatea pierdută rezultată din depresie și anxietate, două dintre cele mai frecvente tulburări mintale, a costat economia mondială 1 trilion de dolari SUA în fiecare an. În țările cu venituri mici și mijlocii, mai mult de 75% din persoanele cu tulburări mintale nu primesc deloc tratament pentru aceste afecțiuni.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, incidenţa prin tulburări mintale și de comportament a constituit în 2019 – 25,1 cazuri la 10 mii locuitori, în 2018 – 25,5 cazuri la 10 mii locuitori , la copiii cu vârsta de 0 -17 ani a constituit în 2019 – 16,7 cazuri la 10 mii locuitori, iar în 2018 – 16,4 cazuri la 10 mii de locuitori.

Multe afecțiuni de sănătate mintală pot fi tratate în mod eficient la un cost relativ scăzut, însă diferența dintre persoanele care au nevoie de îngrijire și cele cu acces la îngrijire rămâne substanțială. Acoperirea eficientă a tratamentului rămâne extrem de redusă. Este necesară o investiție sporită pe toate dimensiunile:

  • pentru conștientizarea sănătății mintale și reducerea stigmatizării;
  • pentru sporirea accesului la îngrijiri de sănătate mintală de calitate și la tratamente eficiente;
  • pentru cercetarea și identificarea metodelor noi de tratamente sau îmbunătățirea celor existente pentru toate tulburările mintale.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, la 10 octombrie OMS va găzdui, pentru prima dată, un eveniment global on-line de promovare a sănătății mintale. La acest eveniment – liderii mondiali, experții în sănătate mintală și oaspeții celebri se vor alătura directorului general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, pentru a spune lumii ce putem face cu toții pentru a ne îmbunătăți sănătatea mintală și cum îi putem ajuta pe cei care au nevoie de servicii medicale calitative și accesibile.


Pub