Principală  —  IMPORTANTE   —   Ziua Mondială Hospice şi a…

Ziua Mondială Hospice şi a Îngrijirilor Paliative. Studiu: „Infrastructura fizică a majorității unităților cu paturi paliative din spitalele publice nu a fost adaptată la necesitățile pacientului”

Anual, Ziua Mondială Hospice şi a Îngrijirilor Paliative este marcată în a doua sâmbătă a lunii octombrie. Studiul „Îngrijirile paliative în R. Moldova, 2007-2019”, lansat la sfârșitul anului trecut arată că, deși statul s-a angajat să întreprindă o serie de măsuri pentru a asigura prestarea serviciilor calitative de îngrijiri paliative, încă rămâne mult spațiu pentru îmbunătățiri în acest sens.

Nu s-a izbutit promovarea și atingerea unui impact substanțial al politicilor de sănătate ca politici intersectoriale vizavi de îngrijirile paliative, prin care să se asigure alocarea resurselor și alte acțiuni, astfel încât nici un copil sau adult, în special din grupurile vulnerabile, să nu fie exclus sau marginalizat în accesul la serviciile de îngrijiri paliative de care are nevoie”, se spune în studiu.

De altfel, documentul face referire la o serie de lipsuri în privința asigurării serviciilor paliative pentru pacienții din R. Moldova:

  • Abordarea pur medicală a organizării și finanțării îngrijirilor paliative a rezultat cu absența totală a serviciilor de asistență socială și psihologică în cadrul furnizorilor publici de îngrijiri paliative.
  • Medicina de familie face pași în direcția potrivită și de rând cu eliminarea neconcordanțelor reglementative este necesar de dezvoltat și proceduri de conlucrare apropiată cu furnizorii de servicii de îngrijiri paliative specializate la domiciliu.
  • Din anul 2017 domeniile de activitate ale Guvernului pentru ocrotirea sănătății, protecția socială, raporturile de muncă și familie sunt dirijate de un singur minister, dar acest for nu a reușit încă să elaboreze politici eficiente prin care cel puțin suportul social necesar să fie integrat efectiv în prestarea și acoperirea financiară a serviciilor de îngrijiri paliative.
  • Cadrul de reglementare pentru organizarea prestării îngrijirilor paliative specializate în unitățile cu paturi din spitalele publice, de asemenea, în realitate se rezumă doar la abordarea paliativă medicală a pacientului în staționar, pentru că nu include componenta multidisciplinară de prestare a serviciilor de îngrijiri paliative specializate.
  • Nici infrastructura fizică a majorității unităților cu paturi paliative din spitalele publice nu a fost adaptată la necesitățile pacientului paliativ. Doar infrastructura fizică și serviciile de îngrijiri paliative specializate furnizate de prestatorii neguvernamentali, atât în condiții de ambulator, cât și în cele de hospice, sunt prestate pe principii de multidisciplinaritate centrate pe pacient.
  • Măsurile de diversificare a formelor farmaceutice de medicamente cu conținut de opioide atât pentru adulți cât și pentru copii și simplificarea prescrierii acestora au ameliorat sensibil managementul durerii în paliație, însă nu a fost implementat și un mecanism durabil de monitorizare a consumului de opioide, ceea ce nu asigură luarea deciziilor cu referire la utilizarea lor rațională, inclusiv asigurarea accesului la opioide pentru pacienții non-oncologici.

Studiul punctează că îngrijirea paliativă este un serviciu de sănătate necesar și un drept uman al adulților și copiilor care trăiesc și mor din cauza condițiilor limitatoare de viață.

Ziua Mondială Hospice şi a Îngrijirilor Paliative este o zi de acţiune globală în sprijinul hospice-urilor şi îngrijirii paliative în lumea întreagă.

Anual, în R.Moldova au nevoie de îngrijri paliative circa 28 000 de pacienți.

Conform Organizației Mondiale a Sănătăţii, la nivel global cca 40 mln. de persoane au nevoie de îngrijiri paliative în fiecare an și doar 14% din ele beneficiază de acestea.