20:11:20 24.04.2024
Stiri

Azerbaidjanul și Armenia cad la PACE. Cele două părți au convenit un armistițiu în scopuri umanitare

Actualitate 10.10.2020 15:17 Vizualizări1551 Autor: Ziarul National
Azerbaidjanul și Armenia cad la PACE. Cele două părți au convenit un armistițiu în scopuri umanitare


Un acord de încetare a focului între Armenia şi Azerbaidjan a intrat în vigoare sâmbătă la prânz, ora locală (08:00 GMT), menit să pună capăt la două săptămâni de lupte intense în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit de o majoritate armeană, informează AFP, citat de Agerpres.

În pofida intrării în vigoare a acordului de încetare a focului, autorităţile separatiste din enclavă şi forţele azere s-au acuzat reciproc sâmbătă de continuarea luptelor, prin bombardamente, lansare de rachete şi de drone.

„Forţele azere au lansat un atac la 12:05, ora locală, adică după intrarea în vigoare a armistiţiului”, a declarat Ministerul Apărării armean.

„Duşmanul bombardează zone locuite", a acuzat la rândul său Ministerul Apărării azer, într-un comunicat publicat la 30 de minute după intrarea în vigoare a acordului.

După negocieri la Moscova între şefii diplomaţiilor de la Erevan şi Baku, diplomaţia rusă a anunţat că Azerbaidjanul şi Armenia au ajuns sâmbătă la un acord de încetare a focului cu începere de la orele prânzului în regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

De menționat că de peste 40 de ani Armenia și Azerbaidjan au o dispută pe tema regiunii Nagorno-Karabakh, recunoscută la nivel internațional ca făcând parte din Azerbaidjan, dar controlată de etnicii armeni. Conflictul pare că s-a „dezghețat” însă și începând din 27 septembrie, separatiştii armeni din autoproclamata republică Nagorno-Karabah, sprijiniţi de Armenia, şi forţele azere se înfruntă în această regiune muntoasă. Bilanţul oficial indica vineri peste 400 de morţi, dintre care 22 de civili armeni şi 31 azeri. Sunt însă date nesigure și în realitate ar putea fi mult mai ridicat, fiecare tabără afirmând că a eliminat mii de soldaţi inamici.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md