02:29:20 19.04.2024
Stiri

Investiție URIAȘĂ anunțată de SUA pentru România: O autostradă și o cale ferată care să lege Constanța de portul Gdansk din Polonia: „România, alături de Polonia, este punctul central al apărării împotriva agresiunii ruse pe flancul estic al Europei”

Actualitate 10.10.2020 16:20 Vizualizări2885 Autor: Ziarul National
Investiție URIAȘĂ anunțată de SUA pentru România: O autostradă și o cale ferată care să lege Constanța de portul Gdansk din Polonia: „România, alături de Polonia, este punctul central al apărării împotriva agresiunii ruse pe flancul estic al Europei”


SUA vor începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică, a declarat vineri ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman într-un discurs susținut la Washington cu ocazia parafării unui acord între Departamentul american al Energiei și Ministerul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, pentru proiectele de energie nucleară Cernavodă și sectorul energiei nucleare civile din România, bazate pe investiții americane de peste 7 miliarde de dolari.

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman.

Acest anunț are o dublă valoare strategică. În primul rând, proiectul RAIL 2 SEA – „Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk – Constanţa” reprezintă unul dintre cele 27 de proiecte principale susținute de România și de Polonia în cadrul Inițiativei celor Trei Mări – Adriatică, Baltică, Neagră – platformă de cooperare prezidențială și de interconectare în domeniile transporturi, energie și digital inițiată de Varșovia și care a atins deplina maturitate politică la summitul de la București din 2018.

În al doilea rând, proiectul RAIL 2 SEA are ca obiectiv principal modernizarea unor coridoare feroviare atât pentru utilizarea comercială, cât şi pentru transportul rapid al forţelor şi echipamentelor militare pe teritoriul României, cu o lungime totală de 3.663 km.

Regiunile Mării Baltice, la nord, și Mării Negre, la sud, reprezintă punctele principale de interes în apărarea flancului estic al NATO și, prin urmare, aceste proiecte anunțate de SUA au și o valență în direcția mobilității militare în cadrul NATO, mai ales că Polonia și România sunt statele care vor beneficia de unele dintre cele mai mari creșteri ale prezenței militare americane, după relocarea forțelor din Germania.

„România, alături de Polonia, este punctul central al apărării împotriva agresiunii ruse pe flancul estic al Europei”, a mai spus Zuckerman, anunțând că România va găzdui în curând mai mulți militari americani, mai ales în contextul în care ministrul apărării naționale Nicolae Ciucă și secretarul american al apărării Mark Esper au semnat joi o foaie de parcurs 2020-2030 pentru cooperarea la nivelul apărării.

Mai mult, un studiu FMI realizat înaintea Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Tallinn, ce se va desfășura online la 19 octombrie, subliniază că discrepanța de investiții în infrastructură între Europa Centrală și de Est și Europa Occidentală este de 1,15 trilioane de euro (1.150 de miliarde de euro). precizează caleaeuropeana.ro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md