/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ A fost dat start ultimei etape a Campionatului Național de pescuit la feed-er

missing
10 octombrie 2020, ora 22:42

Înarmați cu răbdare și echipamente, peste 30 de pescari și-au dat întâlnire la ultima etapă a campionatului național de pescuit la feed-er, care se desfășoară pe malul lacului Dănceni. Deși încercau să-și pună măiestria  la bătaie, nu toți participanții s-au putut  lăuda astăzi cu pește prins. Mâine va fi anunțată echipa câștigătoare, formată din trei participanți.

Printre participanți l-am surprins și pe Vlad Pârău. El își încearcă norocul la acest campionat deja a patra oară. Pasiunea i se trage încă din copilărie, de la tatăl său, care este campion al Republicii Moldova.

VLAD PÂRĂU, PARTICIPANT: „Se prinde pește? Este un pic, sperăm la mai mult. Ce utilizați ca să se prindă mai bine? Nădire intensivă. Cu larve de muscă și râme. Asta le plac peștilor? Da, dar sunt cam alintați deja. De ce? S-ai inventat alte chestii… Nu mereu vor să tragă la chestii mai simple”.

Tot pentru al patrulea an consecutiv de la campionat nu este absent nici Mihai. Deja de mai bine de 10 ani practică acest tip de sport.

MIHAI, PARTICIPANT: „Noi folosim aici exclusiv tehnica pescuit la fidder. Asta presupune coșulețul în cârlig. Deja fiecare participant își alege distanțele lui și încearcă să prindă cât mai mult pește”.

Iar lui Vladimir Ursu, care deslușește tainele acestui sport de la începuturile adolescenței, norocul i-a surâs chir în timp ce filmam reportajul. Deși pare simplu, pescuitul presupune multă muncă și în special…răbdare, spune bărbatul.

VLADIMIR URSU, PARTICIPANT: „Practicăm sportul ăsta mai bine de 10 ani. Este pescuit sportiv la fidder. MUSCA  01:28-02:00 Aceasta este o muncă asiduu, zi cu zi. În mare parte, toți muncim, avem job de bază. Ne străduim să fie în fiecare weekend câte o ieșire pe apă, să dezvoltăm tehnicile de a înțelege peștele, de a-l prinde, de a manipula cu el. Oricine poate deveni pescar? Da, doar să-și dorească”.

VADIM, PARTICIPANT: „Ce calități trebuie să posede un pescar ca să se prindă peștele mai bine. Răbdare și nebunie. De ce nebunie? Deoarece doar 30 de nebuni pot să stea aici toată ziua și să prindă pește. Se prinde pește? Deoarece unii au prins tot peștele, chiar la cameră. Cu aceasta te naști, femeile nu înțeleg. Ei ne cred nebuni, dar noi așteptăm weekend-ul ca să mergem la pescuit”.

Ca fiecare campionat sportiv…pescuitul presupune mai multe reguli importante.

SERGIU MOROZ, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI NAȚIONALE DE PESCUIT SPORTIV: „Sunt trei starturi – de intrare în sector, momentul când se permite nădirea, finișul. La ce șmecherii recurg pescarii? Nu prea se joacă cu șmecherii. Două avertizări – și îi scot din campionat.  Ce este interzis? Nu se permite porumbul flotant din silicon, vermuști, lungimea forofac este limitată, nu trebuie să fie mai scurtă de 40 de cm”.

Campionatul național de pescuit la feed-er are loc în fiecare an și se desfășoară în trei etape, aceasta fiind ultima. La competiție participă  11 echipe, a câte trei participanți. Învingătoare iese echipa care adună cea mai mare cantitate de pește.

SERGIU MOROZ, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI NAȚIONALE DE PESCUIT SPORTIV: „Se punctează tot peștele, în afară de fitofac, care va scoate mai multe kilograme, acela va fi campion. Care este premiul? Ne batem doar pentru cupe”.

Mâine se va desfășura cea de-a doua parte a ultimei etape din campionat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram