image
Sursa foto: who.int

COVID-19: Moldova, țara din Europa cu cea mai mare rată a testelor pozitive

Republica Moldova este țara din Europa cu cea mai mare rată a testelor pozitive la COVID-19, la general, cu o incidență ce se apropie de 24%. Mai mult, în luna octombrie rata testelor pozitive în țara noastră este de aproape 33%.

De la declanșarea pandemiei, Republica Moldova a realizat un total de 250.396 de teste primare, dintre care au fost depistate pozitiv 59.915 persoane. Rata testelor pozitive este, astfel, de 23,9%, per total.

În Europa, Moldova este urmată de Muntenegru, cu o rată a testelor pozitive de 18,5%, și Albania, unde 17,9% din teste sunt pozitive.

În ce privește țările vecine, România are o rată a testelor pozitive de puțin peste 6%. În Ucraina au fost depistate pozitiv aproape 12% din persoanele testate, în timp ce Rusia are o rată a testelor pozitive de 3,5%.

Pe continent există și state cu o rată a testelor pozitive sub 1%, precum Danemarca (0,9%), Lituania (0,6%) sau Letonia (0,7%).

Situație dramatică în ultimele săptămâni

Lucrurile în Republica Moldova sunt și mai grave dacă ne-am raporta la ultimele săptămâni, când rata testelor pozitive a depășit constant 30%.

Spre exemplu miercuri, 8 octombrie, Republica Moldova a avut 1.121 de cazuri din 3.294 de teste efectuate, adică o rată de exact 34%. Media în luna octombrie în țara noastră este de aproape 33%.

Spre comparație, România a efectuat 30.191 de teste ieri, dintre care s-au dovedit a fi pozitive 3.130, adică o rata de 10,3%.

Iar Lituania a testat 7.277 persoane, dintre care au fost depistate pozitive 142, adică o rată de sub 2%.

OMS: Testarea, o armă eficientă în lupta cu COVID-19

Încă de la declanșarea pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății a insistat pe testarea la capacități maxime a populației.

La sfârșitul lunii august, OMS solicita ca persoanele care au fost în contact cu un caz de COVID-19 să fie testate atât dacă prezintă cât și dacă nu prezintă simptome.

„Știm că oamenii care au simptome transmit (virusul) și știm că și persoanele care nu au simptome pot transmite virusul”, declara Maria Van Kerkhove, responsabilă pentru direcția tehnică a luptei împotriva pandemiei.

Ea a subliniat importanța acestor teste, care ar trebui „utilizate ca o oportunitate de a găsi cazuri active, astfel încât acestea să poată fi izolate și să poată avea loc urmărirea contactelor”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: