Violeta Ivanov: „Eu știu cum în patru ani să rezolvăm problema secetei în R. Moldova!”

Un plan național de irigare a tuturor terenurilor agricole din Moldova ar soluționa problema secetei în Moldova. În acest sens, statul trebuie să asigure crearea unui sistem de captare a apelor de pe urma ploilor și în urma topirii zăpezii, consideră Violeta Ivanov, candidata Partidului „Șor” la funcția de șef al statului.

Foto: UNIMEDIA

Violeta Ivanov susține că Moldova, cu cele mai fertile soluri din Europa, este afectată în ultimi de ani secetă, iar acest fapt se răsfrânge asupra economiei, țara fiind obligată să cumpere de peste hotare tot mai multe produse.

„Este trist și păcat să irosim potențialul agrar în condițiile în care Republica Moldova este situată geografic între două râuri mari și are soluri atât de fertile. Iată de ce agricultura noastră are nevoie de un sistem eficient de irigare, unul complex, coordonat și eficient”, a scris Ivanov pe pagina sa de Facebook.

Candidata Partidului „Șor” la președinție, care în trecut a deținut funcția de ministru al Mediului, spune că un sistem de captare a apelor ar remedia situația.

„În trecut, am realizat mai multe studii, alături de o echipă de experți notorii, privind crearea unui sistem de captare și stocare a apelor din timpul ploilor puternice și în urma topirii zăpezii, care să fie utilizate pe timp de secetă”, a adăugat Violeta Ivanov.

Politiciana a accentuat că acest sistem ar trebui să facă parte dintr-un plan național de irigare. Ea consideră că soluțiile de moment, cum ar fi utilizarea apelor freatice și subvențiile de la stat, nu sunt suficiente pentru salvarea sectorului agrar.

„Eu știu cum în patru ani să rezolvăm problema secetei în R. Moldova!”, a scris Violeta Ivanov.

Amintim că „Moldova-2024”, programul electoral al Violetei Ivanov, prevede o serie de măsuri pentru revigorarea sectorului agrar. Printre acestea se numără implementarea unui sistem național de irigare a terenurilor agricole, salvarea resurselor acvatice și a solurilor fertile.


Pub