(raport) Care este starea actuală a Filarmonicii și de ce trebuie demolată. Zona cu cel mai mare risc este în sala mare cu partea scenei

Ministerul Economiei și Infrastructurii a prezentat raportul de expertiză privind starea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Potrivit raportului, în urma accidentului tehnic produs în rezultatul incendiului clădirii Filarmonicii Naționale s-a format o zonă avariată cu construcții prăbușite și elemente constructive degradate, care prezintă pericol de cedare. Zona cu cel mai mare risc este în sala mare cu partea scenei și încăperile auxiliare aferente, precum și partea superioară a sălii mici cu foaierul.

Foto: UNIMEDIA

Construcțiile din metal sub acțiunea temperaturii mari a incendiului și-au pierdut stabilitatea și nu pot fi utilizate în continuare, unele porțiuni a zidăriei pereților din blocuri de calcar și elementele din beton armat au devenit fragile, proprietățile de rezistență a materialelor s-au diminuat brusc și prezintă pericol de prăbușire. De asemenea, volumul excesiv de apă la stingerea incendiului a agravat starea structurii de rezistență, a sporit substanțial masa elementelor constructive, care pot duce la prăbușiri ulterioare.

Experții au constatat că la această etapă de examinare, acumulările de construcții prăbușite nu permit examinarea detaliată a structurii de rezistență a construcției pentru elaborarea concluziilor și propunerilor privind eventualele intervenții la obiect. De aceea, urmează a fi evacuate toate elementele prăbușite și deșeurile de ardere, după obținerea în modul stabilit a autorizației în acest scop. Totodată, elementele rămase, care prezintă pericol de prăbușire, urmează de demontat cu respectarea strictă a tehnicii securității.

După finalizarea lucrărilor de evacuare a construcțiilor degradate se va efectua examinarea detaliată a construcției cu întocmirea raportului următoarei etape de expertiză tehnică.

În context, grupul de lucru a recomandat Autorității Administrației Publice Centrale de Specialitate în domeniul Culturii, elaborarea unui studiu de fezabilitate privind reconstrucția Filarmonicii Naționale cu evaluarea cheltuielilor necesare și Conceptului de proiect privind viitorul obiectivului nominalizat.

Amintim că incendiul la Filarmonică a izbucnit pe 24 septembrie. Oamenii legii au închis circulația pe străzile din preajmă, iar la fața locului au venit 10 autospeciale și circa 50 de pompieri, pentru a lupta cu flăcările. Focul s-a extins și a distrus acoperișul unui local de lux alăturat. Potrivit IGSU, incendiul a fost localizat la ora 16:20. Conform datelor preliminare flăcările au afectat o suprafață estimativ de 3500 m2.

Totodată, Guvernul RM a deschis un cont pentru colectare de fonduri, bani care vor fi direcționați pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale, care a fost ieri cuprinsă de flăcări.

Directorul artistic al Filarmonicii, Marian Stârcea a declarat că întreg patrimoniul Filarmonicii Naționale a fost distrus și nu mai poate fi restabilit, în urma incendiului nemilos ce a cuprins instituția.

„Pupitrele toate sunt arse, patrimoniul s-a dus... Pagube imense, mă doare sufletul. Un pian, care e în scenă, a ars, costă în jur de 150 de mii de dolari. Patrimoniul este de nerecuperat. Două săli au ars, cea Mare și cea Mică, cele mai bune săli din republică, ce au găzduit cei mai mari artiști din lume”, a declarat Marian Stârcea.


Pub