Oamenii care au trecut prin Covid-19 vorbesc: „M-am simțit foarte speriată, complexată, rușinată, neajutorată…”

Moldova.org lansează primul episod din podcastul Cealaltă Pandemie”, despre stigmatizarea pe care a adus-o cu sine pandemia de coronavirus.

În primul episod încercăm să definim stigmatizarea. Cum se manifestă discriminarea, rușinea, frica și toate stările emoționale negative prin care trec oamenii infectați cu coronavirus și nu numai. Vorbim cu cei care au trăit-o pe propria piele și cu apropiații lor, vom încerca să definim stigmatizarea, dar și să vorbim cu un psiholog despre efectele pe care le poate avea ura colectivă sau individuală asupra sănătății unei persoane.

Organizația Mondială a Sănătății spune că stigmatul social este atitudinea negativă, tratamentul diferit, etichetarea și exprimarea prejudecăților față de un grup de oameni care împărtășesc caracteristici similare. Stigmatul este cauzat de frica și ignoranța față de un anumit subiect, ceea ce poate duce la izolare, discriminare, rușine, vinovăție, respingere de sine și chiar suicid.

Am vorbit și cu oamenii care au simțit stigmatizarea și ura pe pielea lor. 

Adela din Chișinău povestește despre reacția vecinilor atunci când au aflat că soțul ei este infectat cu coronavirus:

„Noi stăm la primul etaj și avem aproape de balcon un scaun. Noi nu am ținut asta în secret și acuma nu-i nimeni pe scaunul ăsta… Cel mai strașnic este că unii vecini trec și nici nu se uită în direcția noastră.”

Psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie spune: „În general stigmatizarea este un fenomen social care se întâmplă ori de câte ori există un fenomen cu mai multe necunoscute. […] Eu cred că suntem bulversați cu toții, într-un fel sau altul, și fiecare dintre noi, având propriile limite, suntem mai puțin sensibili atunci când trebuie să rezonăm cu durerea altora”.

Ascultă întregul episod aici:

Acest podcast a fost elaborat în cadrul eforturilor  de răspuns la pandemia COVID-19 ale OMS, UE și Oficiului ONU pentru drepturile omului. Realizarea acestuia a fost posibilă datorită suportului partenerilor. Opiniile exprimate în acest podcast nu reprezintă în mod necesar rezoluțiile sau politicile declarate de OMS, UE și ONU.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.